Sałatka z wędzonej makreli z pieczarkami, jajkiem i dymką

2020-08-28
Sałatka z wędzonej makreli z pieczarkami, jajkiem i dymką
Autor: Shutterstock Sałatka z wędzonej makreli z pieczarkami, jajkiem i dymką
łatwy
20 min
4

Sałatka z wędzonej makreli z pieczarkami, jajkiem i dymką to przekąska, która syci jak danie główne, jest bardzo smaczna i pełna składników odżywczych. Znakomite danie, którą można zabrać ze sobą do pracy lub na zajęcia.

SKŁADNIKI

  • 1 wędzona makrela
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek grubego szczypioru
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz i sól
  • sok z cytryny
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makrelę obrać ze skóry i ości, a mięso podzielić na mniejsze kawałki.
  • Jajka pokroić w sporą kostkę. Szczypior umyć, osuszyć i posiekać niezbyt drobno.
  • Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Wymieszać rybę z jajkiem, większą częścią szczypioru i sosem.
  • Wierzch posypać resztą szczypioru i udekorować gałązką koperku.
Jajka – zdrowie w skorupce