Sałatka z wędzonej makreli z pieczarkami, jajkiem i dymką
2020-08-28

łatwy
20 min
4
Sałatka z wędzonej makreli z pieczarkami, jajkiem i dymką to przekąska, która syci jak danie główne, jest bardzo smaczna i pełna składników odżywczych. Znakomite danie, którą można zabrać ze sobą do pracy lub na zajęcia.
SKŁADNIKI
- 1 wędzona makrela
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek grubego szczypioru
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz i sól
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makrelę obrać ze skóry i ości, a mięso podzielić na mniejsze kawałki.
- Jajka pokroić w sporą kostkę. Szczypior umyć, osuszyć i posiekać niezbyt drobno.
- Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Wymieszać rybę z jajkiem, większą częścią szczypioru i sosem.
- Wierzch posypać resztą szczypioru i udekorować gałązką koperku.
Jajka – zdrowie w skorupce