Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą: prosty przepis

jak_zrobic_salatke_z_tunczykiem.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka z tuńczyka i fasoli jest bardzo łatwa do przygotowania, smaczna, pożywna i bardzo zdrowa
łatwy
20 min
4

Zdrową sałatkę z tuńczykiem  i czerwoną fasolą można przygotować szybko i bezproblemowo. Sałatki to idealne przekąski - sprawdzają się na domowych przyjęciach, ale także jako smaczna kolacja czy posiłek do pracy - wygodny do zapakowania w pudełko.

SKŁADNIKI

  • puszka tuńczyka w kawałkach w sobie własnym;
  • mała puszka czerwonej fasolki;
  • musztarda sarepska;
  • sól i pieprz.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z tuńczyka należy wylać cały sos, a następnie przełożyć rybę do miseczki.
  • To samo należy zrobić z fasolką. Najlepiej zrobić to pod kranem - stopniowo wlewając wodę z puszki.
  • Następnie fasolkę wrzucamy do naczynia z tuńczykiem.
  • Całość mieszamy i dodajemy trzy lub cztery łyżki musztardy (w zależności od tego jak pikantną sałatkę chcemy mieć) i nadal mieszamy.
  • Na koniec doprawiamy wedle uznania solą i pierzem.
  • Sałatkę można spożywać z pieczywem, ale równie dobrze smakuje sama.
Marcin Szczepański
więcej