Rześka sałatka śledziowa z melonem i melisą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatka śledziowa o nieco eksperymentalnym składzie skradnie serca miłośników lekkich, rześkich smaków. Melon dodaje śledziom lekkości, melisa orzeźwia cytrynowym aromatem, zaś pestki dyni nadają teksturę i chrupkość.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 filety śledziowe
- 1 melon
- 4 łyżki oleju arachidowego
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- kilka listków melisy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Melona obrać, pokroić w kostkę i schłodzić w lodówce. Melisę umyć i osuszyć.
- Śledzie umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki.
- Ocet wymieszać z musztardą i ciągle mieszając dodawać olej. Sos doprawić solą i pieprzem.
- Śledzie wymieszać z melonem, melisą i pestkami dyni. Polać sosem. Od razu podawać.