Przepyszna sałatka fasolowa z tuńczykiem - odżywi ciało i mózg!
2021-11-09
łatwy
25 min
5
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka fasolowa z tuńczykiem to danie pełne zdrowych składników, korzystnych dla naszego mózgu. Na dodatek bardzo smaczne, pożywne i pięknie się prezentujące. Oraz bardzo łatwe do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 2 puszki białej fasoli
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 czerwone cebule
- 5 pomidorów
- opakowanie sera feta
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z octu, oliwy, soli i pieprzu przygotować sos.
- Fasolę odcedzić z zalewy i przelać wrzątkiem na sicie. Odsączyć dokładnie i wymieszać z sosem, odstawić na 2 godziny.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. podobnie pokroić fetę. Cebulę pokroić w krążki lub półplasterki.
- Tuńczyka odcedzić i rozdrobnić, wymieszać z pozostałymi składnikami. Przed podaniem wstawić do lodówki na 30 minut,
- Podawać posypane natką pietruszki albo szczypiorkiem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?