Przepyszna sałatka fasolowa z tuńczykiem - odżywi ciało i mózg!

Przepyszna sałatka fasolowa z tuńczykiem - odżywi ciało i mózg!
Autor: Shutterstock Odżywcza sałatka fasolowa z tuńczykiem jest nie tylko zdrowa i smaczna, ale też apetycznie wygląda
łatwy
25 min
5

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka fasolowa z tuńczykiem to danie pełne zdrowych składników, korzystnych dla naszego mózgu. Na dodatek bardzo smaczne, pożywne i pięknie się prezentujące. Oraz bardzo łatwe do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 czerwone cebule
  • 5 pomidorów
  • opakowanie sera feta
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z octu, oliwy, soli i pieprzu przygotować sos.
  • Fasolę odcedzić z zalewy  i przelać wrzątkiem na sicie. Odsączyć dokładnie i wymieszać z sosem, odstawić na 2 godziny.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. podobnie pokroić fetę. Cebulę pokroić w krążki lub półplasterki.
  • Tuńczyka odcedzić i rozdrobnić, wymieszać z pozostałymi składnikami. Przed podaniem wstawić do lodówki na 30 minut,
  • Podawać posypane natką pietruszki albo szczypiorkiem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej