Przepis na sałatkę z tuńczyka z diety Montignaca - idealny dla dbających o linię
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Dieta Montignaca nadaje się praktycznie dla każdego. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy i zmienić złe nawyki żywieniowe jest dla ciebie idealna. Systematyczne jej stosowanie przynosi widoczne rezultaty. Prezentujemy przepis na sałatkę z tuńczyka zgodną z dietą Montignaca.
Sałatka z tuńczyka to jedna z łatwiejszych do przygotowania sałatek. Częstym wariantem jest tuńczyk z ryżem, kukurydzą i rodzynkami. Bardzo sycący wariant, ale niekoniecznie niskokaloryczny, w przeciwieństwie do sałatki proponowanej w powyższym przepisie. Ja dodaję do niej jeszcze trochę cebuli, bo ożywia smak potrawy i ma właściwości uodparniające.
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka w zalewie
- 1 ogórek zielony
- 3 łodygi selera naciowego
- szczypta suszonej bazylii albo kilka świeżych liści
- 1 pomidor
- sól i pieprz czarny do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łodygi selera naciowego potnij w kosteczkę. Wsyp do szklanej lub plastikowej miski.
- Zalej odrobiną wody, posól. Wstaw do mikrofali na 3-5 min, do czasu aż seler zmięknie.
- Obrane ze skórki: pomidora i ogórka pokrój na cząstki i dodaj do selera.
- Dodaj do warzyw odsączonego z zalewy tuńczyka. Wymieszaj całość i dopraw do smaku.
Wytrawny placek z tuńczykiem i jajkami