Krewetki z różową sałatką grejpfrutową z twarożkiem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Thomas Preidelt, Szef Kuchni hotelu Hilton w Warszawie, jest Austriakiem. Pracował jako szef kuchni w hotelu Hilton w Londynie i w Monachium. Ma za sobą liczne doświadczenia w ekskluzywnych restauracjach w Wiedniu, był członkiem austriackiej reprezentacji podczas kulinarnych mistrzostw świata.
Przygotowane przez niego danie na przyjęcie uwodzi świeżością, lekkością i prostotą. Jest łatwe do przygotowania i na pewno zrobi duże wrażenie wśród gości.
SKŁADNIKI
- 30 g różnych gatunków sałaty
- 60 g krewetek
- 10 ml oliwy
- 40 g serka wiejskiego (ziarnistego)
- 40 cząstek grejpfruta
- 30 g awokado
- 5 ml soku z cytryny
- świeżo zmielone pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krewetki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Grejfruta obierz, podziel na cząstki (usuń nadmiar błonki między cząstkami), awokado pokrój w kostkę.
- Zmiksuj grejpfrut, awokado i krewetki, dopraw do smaku, dobrze wymieszaj.
- Na głębokim talerzu lub salaterce ułóż różne rodzaje liści sałaty, wyłóż na nie zmiksowaną wcześniej masę, udekoruj wiejskim serkiem ziarnistym. Polej oliwą i sokiem z cytryny.