Krewetki z różową sałatką grejpfrutową z twarożkiem

2021-03-29
Krewetki z różową sałatką grejpfrutową z twarożkiem
Autor: Shutterstock Elegancka przystawka - sałatka z owocami morza
łatwy
30 min
4

Thomas Preidelt, Szef Kuchni hotelu Hilton w Warszawie, jest Austriakiem. Pracował jako szef kuchni w hotelu Hilton w Londynie i w Monachium. Ma za sobą liczne doświadczenia w ekskluzywnych restauracjach w Wiedniu, był członkiem austriackiej reprezentacji podczas kulinarnych mistrzostw świata.

Przygotowane przez niego danie na przyjęcie uwodzi świeżością, lekkością i prostotą. Jest łatwe do przygotowania i na pewno zrobi duże wrażenie wśród gości.

SKŁADNIKI

  • 30 g  różnych gatunków sałaty
  • 60 g krewetek
  • 10 ml oliwy
  • 40 g serka wiejskiego (ziarnistego)
  • 40 cząstek grejpfruta
  • 30 g awokado
  • 5 ml soku z cytryny
  • świeżo zmielone pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Grejfruta obierz, podziel na cząstki (usuń nadmiar błonki między cząstkami), awokado pokrój w kostkę.
  • Zmiksuj grejpfrut, awokado i krewetki, dopraw do smaku, dobrze wymieszaj.
  • Na głębokim talerzu lub salaterce ułóż różne rodzaje liści sałaty, wyłóż na nie zmiksowaną wcześniej masę, udekoruj wiejskim serkiem ziarnistym. Polej oliwą i sokiem z cytryny.