Ulubiona sałatka Magdy Gessler - tylko 5 dostępnych składników!
2021-11-23
łatwy
30 min
4
Ulubiona sałatka Magdy Gessler zaskakuje prostotą. To sałatka ziemniaczana z dodatkiem dobrej jakości mortadeli. Łatwo ją przygotować, jest bardzo smakowita, nie ma wielu kalorii, a dodatek świeżego ogórka sprawia, że jest bardziej orzeźwiająca w smaku, niż tradycyjne sałatki ziemniaczane.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ziemniaków
- 200 g dobrej mortadeli
- 2 ogórki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki delikatnego octu winnego
- sos czosnkowy
- szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyj i obierz, przekrój na połówki i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, uważając, by ich nie rozgotować!
- Po ugotowaniu odcedź je na sicie i przelej zimną wodą. Następnie wyłóż je do miski i dolej około 2 łyżki octu. Posól, dodaj cukier i zostaw na około 10 minut.
- W międzyczasie pokrój mortadelę i dorzuć ją do reszty ziemniaków.
- Ogórki pokrój w równie cienkie plasterki, jak ziemniaki.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Dodaj ogórki i cebulę do ziemniaków, wymieszaj całość z sosem czosnkowym.
- Odstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem.