Sałatka z kurczakiem w sezamie i serem camembert: przepis
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Sałatka z kurczakiem w sezamie oraz serem camembert to doskonałe połączenie smaków. Lekka orzeźwiająca sałata, pikantny kurczak, aromatyczny ser pasują do siebie. Taka sałatka to pełnowartościowe danie na lunch lub kolację.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 40 dag piersi z kurczaka
- przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki papryki wędzone, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu lub melasy
- krążek sera camembert
- torebka mieszanki sałat
- 3 łyżki sezamu
- Sos
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki miodu
- 1/6 łyżeczki soli, 1/6 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sezam uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni na jasnozłoty kolor. Kiedy sezam zacznie lekko pachnieć od razu zdjąć go z patelni, by się nie przypalił i nie zgorzkniał.
- Kurczaka pokroić na cienkie plastry, lekko rozbić.
- Przyprawy wymieszać z miodem i musztardą, posmarować tą mieszaniną kurczaka. Podsmażyć mięso na grillowej lub zwykłej patelni.
- Usmażone mięso obtoczyć w ziarenkach sezamu i pokroić na paseczki.
- Camembert pokroić na 8 lub więcej części, położyć na rozgrzanej patelni i podgrzewać po obu stronach do lekkiego stopienia sera. Uważać, by ser nie zmienił drastycznie kształtu i konsystencji
- Kurczaka i ser położyć na sałacie.
- Wymieszać składniki sosu. Polać nim sałatkę, wierzch można ozdobić podprażonymi orzechami, ziarnami granatu lub suszoną żurawiną, pokrojonymi w paseczki suszonymi śliwkami.