Sałatka smakowita. Kurczak i warzywa zatopione w aksamitnym sosie zachwycą każdego
Ten przepis przypadnie do gustu nie tylko fanom sałatek. W tej sałatce znalazło się wiele smakowitych składników, które doskonale ze sobą współpracują. Uzupełnieniem sałatki jest aksamitny sos na bazie jogurtu greckiego. Oto przepis na sałatkę smakowitą, która zachwyci łatwością przygotowania i efektem smakowym.
Jak zrobić sałatkę smakowitą?
Przyrządzenie sałatki zaczyna się od usmażenia pokrojonego w kostkę kurczaka. Mięso należy wcześniej doprawić. Do salaterki przekłada się ugotowane na twardo i posiekane jajka, ogórki konserwowe, kukurydzę i czerwoną fasolę oraz usmażonego rumianego kurczaka. Całość miesza się z sosem na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem majonezu, musztardy i przypraw. Sałatka jest gotowa.
Przepis na sałatkę smakowitą
- Przepis na tę sałatkę z kurczakiem jest łatwy. Przygotowanie to tylko kilka prostych kroków.
- To szybki przepis na sałatkę. Pół godziny to maksymalny czas przyrządzenia.
- Na liście składników znajdują się produkty niedrogie i łatwo dostępne.
- Kurczaka można doprawić nie tylko przyprawą uniwersalną i słodką papryką. Sprawdzi się curry, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, suszona bazylia czy oregano.
- Tradycyjne ogórki konserwowe można zastąpić małymi korniszonami.
Kiedy podawać sałatkę smakowitą?
Smakowita sałatka to pomysł na drugie śniadanie. Bez problemu można zabrać ją ze sobą do pracy i zjeść na lunch. Sałatka pełna pysznych i sycących składników sprawdzi się też na kolację i na imprezę.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 4 ogórki konserwowe
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy do drobiu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
sos:- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Doprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka, aż mięso całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Jogurt grecki wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
- Jajka obrać i posiekać. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Do dużej miski przełożyć kawałki kurczaka, jajka, ogórki konserwowe, fasolę i kukurydzę. Wlać sos i wymieszać.
- Podawać od razu.