Sałatka smakowita. Kurczak i warzywa zatopione w aksamitnym sosie zachwycą każdego

sałatka smakowita
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Ten przepis przypadnie do gustu nie tylko fanom sałatek. W tej sałatce znalazło się wiele smakowitych składników, które doskonale ze sobą współpracują. Uzupełnieniem sałatki jest aksamitny sos na bazie jogurtu greckiego. Oto przepis na sałatkę smakowitą, która zachwyci łatwością przygotowania i efektem smakowym.

Jak zrobić sałatkę smakowitą?

Przyrządzenie sałatki zaczyna się od usmażenia pokrojonego w kostkę kurczaka. Mięso należy wcześniej doprawić. Do salaterki przekłada się ugotowane na twardo i posiekane jajka, ogórki konserwowe, kukurydzę i czerwoną fasolę oraz usmażonego rumianego kurczaka. Całość miesza się z sosem na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem majonezu, musztardy i przypraw. Sałatka jest gotowa.

Przepis na sałatkę smakowitą

  • Przepis na tę sałatkę z kurczakiem jest łatwy. Przygotowanie to tylko kilka prostych kroków.
  • To szybki przepis na sałatkę. Pół godziny to maksymalny czas przyrządzenia.
  • Na liście składników znajdują się produkty niedrogie i łatwo dostępne.
  • Kurczaka można doprawić nie tylko przyprawą uniwersalną i słodką papryką. Sprawdzi się curry, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, suszona bazylia czy oregano.
  • Tradycyjne ogórki konserwowe można zastąpić małymi korniszonami.

Kiedy podawać sałatkę smakowitą?

Smakowita sałatka to pomysł na drugie śniadanie. Bez problemu można zabrać ją ze sobą do pracy i zjeść na lunch. Sałatka pełna pysznych i sycących składników sprawdzi się też na kolację i na imprezę.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy do drobiu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Doprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka, aż mięso całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • Jogurt grecki wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
  • Jajka obrać i posiekać. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • Do dużej miski przełożyć kawałki kurczaka, jajka, ogórki konserwowe, fasolę i kukurydzę. Wlać sos i wymieszać.
  • Podawać od razu.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Anna Szulc-Górska
więcej