Sałatka Olivier - krzepiący rosyjski wariant sałatki jarzynowej
2021-11-10
łatwy
25 min
4
Sałatka Olivier to rosyjska wersja swojskiej sałatki jarzynowej, wzbogacona o dodatek mięsny. Autorem pierwotnego przepisu był Lucien Olivier, kucharz belgijskiego lub francuskiego pochodzenia, który w drugiej połowie XIX w. pracował w słynnej moskiewskiej restauracji Hermitage. Od jego nazwiska sałatka wzięła nazwę, choć przepis na nią ewoluował z biegiem lat i uległ dużemu uproszczeniu. Nie zmienia to faktu, że sałatka jest bardzo smaczna i sycąca. Poznajcie sałatkę Olivier i cieszcie się jej smakiem!
SKŁADNIKI
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 3-4 ogórki kiszone
- 4 centymetrowej grubości plastry szynki
- pół puszki groszku (ewentualnie pół szklanki groszku mrożonego, obgotowanego)
- 3-4 jajka na twardo
- kilka łyżek majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i marchewki obrać i ugotować al dente. Ostudzić i pokroić w kostkę.
- Ogórki pokroić w kostkę podobnej wielkości, odcisnąć z nadmiaru soku.
- Szynkę i ugotowane oraz obrane jajka również pokroić w kostkę. Marchewki, ziemniaki, ogórki, groszek i jajka wymieszać, dodać szynkę, doprawić solą, sporą ilością pieprzu i wymieszać z majonezem i musztardą.
- Przed podaniem odstawić na około godzinę do lodówki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?