Sałatka Olivier - krzepiący rosyjski wariant sałatki jarzynowej

Sałatka Olivier - sycący rosyjski wariant sałatki jarzynowej
Autor: Shutterstock Sałatka Olivier jest po prostu pyszna i sycąca
łatwy
25 min
4

Sałatka Olivier to rosyjska wersja swojskiej sałatki jarzynowej, wzbogacona o dodatek mięsny. Autorem pierwotnego przepisu był Lucien Olivier, kucharz belgijskiego lub francuskiego pochodzenia, który w drugiej połowie XIX w. pracował w słynnej moskiewskiej restauracji Hermitage. Od jego nazwiska sałatka wzięła nazwę, choć przepis na nią ewoluował z biegiem lat i uległ dużemu uproszczeniu. Nie zmienia to faktu, że sałatka jest  bardzo smaczna i sycąca. Poznajcie sałatkę Olivier i cieszcie się jej smakiem!

SKŁADNIKI

  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 centymetrowej grubości plastry szynki
  • pół puszki groszku (ewentualnie pół szklanki groszku mrożonego, obgotowanego)
  • 3-4 jajka na twardo
  • kilka łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i marchewki obrać i ugotować al dente. Ostudzić i pokroić w kostkę.
  • Ogórki pokroić w kostkę podobnej wielkości, odcisnąć z nadmiaru soku.
  • Szynkę i ugotowane oraz obrane jajka również pokroić w kostkę. Marchewki, ziemniaki, ogórki, groszek i jajka wymieszać, dodać szynkę, doprawić solą, sporą ilością pieprzu i wymieszać z majonezem i musztardą.
  • Przed podaniem odstawić na około godzinę do lodówki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej