Sałatka Kamasutra wg Magdy Gessler [Kuchenne rewolucje]
2021-11-23
łatwy
30 min
4
Sałatka Kamasutra stała się znakiem rozpoznawczym zrewolucjonizowanej kulinarnie restauracji Namaste India w Zielonej Górze. Kamasutra to staroindyjska sztuka miłości. Nazwa sałatki jest nieprzypadkowa, ponieważ restaurację prowadziło polsko-indyjskie małżeństwo pogrążone w głębokim kryzysie małżeńskim. Sałatka nazwana tak przez Magdę Gessler na cześć starożytnego traktatu ma wzmacniać miłosne pragnienie i sycić ciało nadwątlone zaspokajaniem żądz. Proste i pożywne danie z 4 składników - idealne dla każdego.
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś kurczaka
- przyprawy w proszku: słodka i ostra papryka, czosnek, kmin rzymski, kolendra, ziele angielskie, sól i pieprz
- 150 g mieszanki różnych liści sałat
- 1 czerwona cebula
- 1 owoc granatu
- sos winegret
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka natrzeć przyprawami, zawinąć w folię aluminiowa i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Wyjąć pierś z lodówki i pozostawić na 15 minut. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 20-30 minut.
- Pokroić pierś w poprzek włókien na plastry.
- Cebulę pokroić w półtalarki. Granat rozciąć i wyjąć pestki z osnówką.
- Na dużym talerzu ułożyć liście sałat, na nich półkrążki cebuli, pierś kurczaka. Wierzch udekorować pestkami granatu. Polać winegretem.