Sałatka Kamasutra wg Magdy Gessler [Kuchenne rewolucje]

Sałatka Kamasutra wg Magdy Gessler [Kuchenne rewolucje]
Autor: Shutterstock Proste i efektowne danie dla zakochanych
łatwy
30 min
4

Sałatka Kamasutra stała się znakiem rozpoznawczym zrewolucjonizowanej kulinarnie restauracji Namaste India w Zielonej Górze. Kamasutra to staroindyjska sztuka miłości. Nazwa sałatki jest nieprzypadkowa, ponieważ restaurację prowadziło polsko-indyjskie małżeństwo pogrążone w głębokim kryzysie małżeńskim. Sałatka nazwana tak przez Magdę Gessler na cześć starożytnego traktatu  ma wzmacniać miłosne pragnienie i sycić ciało nadwątlone zaspokajaniem żądz. Proste i pożywne danie z 4 składników - idealne dla każdego.  

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • przyprawy w proszku: słodka i ostra papryka, czosnek, kmin rzymski, kolendra, ziele angielskie, sól i pieprz
  • 150 g mieszanki różnych liści sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 1 owoc granatu
  • sos winegret

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka natrzeć przyprawami, zawinąć w folię aluminiowa i odstawić do lodówki na 30 minut. 
  • Wyjąć pierś z lodówki i pozostawić na 15 minut. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 20-30 minut. 
  • Pokroić pierś w poprzek włókien na plastry.
  • Cebulę pokroić w półtalarki. Granat rozciąć i wyjąć pestki z osnówką. 
  • Na dużym talerzu ułożyć liście sałat, na nich półkrążki cebuli, pierś kurczaka. Wierzch udekorować pestkami granatu. Polać winegretem.