Sałatka hot dog. Smakuje lepiej niż znana przekąska z parówką

sałatka hot dog
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Ten przepis przypadnie do smaku fanom sałatek i hot dogów. W tej ciekawej sałatce znalazły się wszystkie składniki popularnego dania fast food. Sałatka jest prosta i szybka, więc można serwować ją na różne okazje. To również pomysł na kolację, danie na imprezę czy jedzenie na wynos. Oto sprawdzony przepis na sałatkę hot dog.

Jak zrobić sałatkę hot dog?

Pyszna warstwowa sałatka składa się ze składników do hot doga. Najpierw należy zrobić chrupiące serowe grzanki z bagietki. W międzyczasie należy ugotować parówki, przygotować sos i pokroić warzywa. Składniki układa się warstwami w salaterce. Na dnie znajdują się grzanki, a nich ogórki, parówki, cebula i sałata lodowa. Warstwy oddzielone są sosem. Wierz skrapia się ketchupem, posypuje prażoną cebulką i startym serem.

Dlaczego warto zrobić sałatkę hot dog?

  • Łatwy i szybki przepis pozwala na przyrządzenie sałatki nawet w ciągu tygodnia.
  • Składniki są w sklepach przez cały rok. Do sałatki można wykorzystać resztki z innych dań. Jedzenie się nie zmarnuje, powstanie za to pyszna sałatka.
  • Sos do sałatki wzbogaci musztarda lub szczypta mielonego chili.
  • Bagietkę zastąpi bułka wrocławska lub pieczywo pełnoziarniste w wersji fit.
  • Osoby, które dbają o linię, mogą zrezygnować z majonezu, zastępując go jogurtem greckim.
  • Wegetarianie również mogą zrobić sałatkę hot dog. Tradycyjne parówki z mięsa zastąpią sojowe.

SKŁADNIKI

  • 1 krótka bagietka
  • 6 parówek
  • 150 g startego sera żółtego
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 6 korniszonów
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 świeżego zielonego ogórka
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bagietkę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło i zrumienić bagietkę. Wsypać sezam i 1/3 startego żółtego sera. Smażyć, aż ser się roztopi. Od czasu do czasu zamieszać. Patelnię zestawić z ognia.
  • Parówki ugotować i pokroić na kawałki.
  • Majonez wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Cebulę pokroić w piórka. Korniszony i obranego zielonego ogórka pokroić w plasterki. Sałatę poszatkować.
  • Dno salaterki posmarować 2 łyżkami sosu i wyłożyć serowe grzanki, zielonego ogórka i korniszony. Skropić sosem.
  • Wyłożyć parówki, cebulę i sałatę lodową. Posypać prażoną cebulką, skropić ketchupem i pozostałym sosem. Wierzch posypać startym żółtym serem i posiekanymi świeżymi ziołami.
  • Podawać od razu na różne okazje.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Anna Szulc-Górska
więcej