Sałatka chili con carne - przepis dla miłośników pikantnych smaków!

Sałatka chili con carne - przepis dla miłośników pikantnych smaków!
Autor: Shutterstock Jeśli sałatka ma być jedzona natychmiast, można dodać do niej pokrojone pomidory
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka chili con carne to prawdziwy hit imprezowy - pyszna, łatwa do przygotowania i efektownie się prezentująca. Pikantne smaki są bardzo lubiane, zwłaszcza gdy impreza jest  alkoholowa. Polecam jednak tę sałatkę nie tylko na imprezy - świetnie sprawdza się też na lunch, gdyż jest sycąca, dzięki dodatkowi kukurydzy i fasoli.

SKŁADNIKI

  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 1 sałata rzymska lub nieduża lodowa
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka kukurydzy z fasolą
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryczka chili
  • 1 kubek jogurtu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać olej na patelni i smażyć mięso do zrumienienia - rozdzielając grudki widelcem
  • Kukurydzę z fasolą odcedzić i przelać na sicie wrzątkiem.
  • Cebule pokroić w piórka, papryki w kostkę. Sałatę opłukać, odsączyć w wirówce i pokroić, zostawiając 2-3 całe liście
  • Papryczkę chili posiekać, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, posolić.
  • Wymieszać mięso z papryką, fasolą i kukurydzą, cebulą i pokrojoną sałatą. Wymieszać z sosem jogurtowym.
  • Miskę wyłożyć liśćmi sałaty, wypełnić sałatką.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej