Sałatka chili con carne - przepis dla miłośników pikantnych smaków!

Sałatka chili con carne - przepis dla miłośników pikantnych smaków!
Autor: Shutterstock Jeśli sałatka ma być jedzona natychmiast, można dodać do niej pokrojone pomidory
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka chili con carne to prawdziwy hit imprezowy - pyszna, łatwa do przygotowania i efektownie się prezentująca. Pikantne smaki są bardzo lubiane, zwłaszcza gdy impreza jest  alkoholowa. Polecam jednak tę sałatkę nie tylko na imprezy - świetnie sprawdza się też na lunch, gdyż jest sycąca, dzięki dodatkowi kukurydzy i fasoli.

Składniki

30 dag mielonej wołowiny

1 sałata rzymska lub nieduża lodowa

2 czerwone papryki

1 puszka kukurydzy z fasolą

2 czerwone cebule

1 papryczka chili

1 kubek jogurtu

4 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oleju

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzać olej na patelni i smażyć mięso do zrumienienia - rozdzielając grudki widelcem

Kukurydzę z fasolą odcedzić i przelać na sicie wrzątkiem.

Cebule pokroić w piórka, papryki w kostkę. Sałatę opłukać, odsączyć w wirówce i pokroić, zostawiając 2-3 całe liście

Papryczkę chili posiekać, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, posolić.

Wymieszać mięso z papryką, fasolą i kukurydzą, cebulą i pokrojoną sałatą. Wymieszać z sosem jogurtowym.

Miskę wyłożyć liśćmi sałaty, wypełnić sałatką.

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej