Sałatka chili con carne - przepis dla miłośników pikantnych smaków!
2021-06-05
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Sałatka chili con carne to prawdziwy hit imprezowy - pyszna, łatwa do przygotowania i efektownie się prezentująca. Pikantne smaki są bardzo lubiane, zwłaszcza gdy impreza jest alkoholowa. Polecam jednak tę sałatkę nie tylko na imprezy - świetnie sprawdza się też na lunch, gdyż jest sycąca, dzięki dodatkowi kukurydzy i fasoli.
SKŁADNIKI
- 30 dag mielonej wołowiny
- 1 sałata rzymska lub nieduża lodowa
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka kukurydzy z fasolą
- 2 czerwone cebule
- 1 papryczka chili
- 1 kubek jogurtu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać olej na patelni i smażyć mięso do zrumienienia - rozdzielając grudki widelcem
- Kukurydzę z fasolą odcedzić i przelać na sicie wrzątkiem.
- Cebule pokroić w piórka, papryki w kostkę. Sałatę opłukać, odsączyć w wirówce i pokroić, zostawiając 2-3 całe liście
- Papryczkę chili posiekać, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, posolić.
- Wymieszać mięso z papryką, fasolą i kukurydzą, cebulą i pokrojoną sałatą. Wymieszać z sosem jogurtowym.
- Miskę wyłożyć liśćmi sałaty, wypełnić sałatką.