Sałatka z brokułów z boczkiem i winogronami - tylko dla koneserów

Sałatka z brokułów z boczkiem i winogronami - tylko dla koneserów
Autor: Shutterstock.com Sycąca sałatka z brokułów z dodatkiem smażonego boczku, soczystych winogron i prażonych migdałów
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Brokuły jako podstawa sałatki sprawdzają się w każdym towarzystwie. Wypróbuj przepis na sałatkę z brokułów ze smażonym boczkiem i świeżymi winogronami. Kluczem do sukcesu jest słodko-kwaśny sos majonezowy. Oto pomysł na prostą i chrupką sałatkę z brokułów! 

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę z brokułów dla konesera:
  • 500 g brokułów świeżych lub mrożonych
  • 100 g winogron czerwonych
  • 100 g surowego boczku wędzonego
  • 2 łyżki migdałów, prażonych na suchej patelni i grubo posiekanych
  • 1 łyżka oleju
  • Na sos do sałatki z brokułów:
  • 150 ml majonezu 
  • 50 ml przegotowanej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuły ugotować w osolonym wrzątku. Gotować krótko około 5 minut, aby zachowały chrupkość. Natychmiast odcedzić i przelać zimną wodą. Osączyć.
  • Winogrona pokroić na połówki. Migdały uprażyć i grubo posiekać. 
  • Boczek pokroić na paseczki. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
  • Majonez energicznie wymieszać z wodą i pozostałymi składnikami.
  • W misce wymieszać brokuły, winogrona i boczek. Polać sosem i ponownie wymieszać. 
  • Przed podaniem posypać prażonymi migdałami. Podawać od razu. 
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej