Sałatka z brokułów z boczkiem i winogronami - tylko dla koneserów

Sałatka z brokułów z boczkiem i winogronami - tylko dla koneserów
Autor: Shutterstock.com Sycąca sałatka z brokułów z dodatkiem smażonego boczku, soczystych winogron i prażonych migdałów
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Brokuły jako podstawa sałatki sprawdzają się w każdym towarzystwie. Wypróbuj przepis na sałatkę z brokułów ze smażonym boczkiem i świeżymi winogronami. Kluczem do sukcesu jest słodko-kwaśny sos majonezowy. Oto pomysł na prostą i chrupką sałatkę z brokułów! 

Składniki

Na sałatkę z brokułów dla konesera:

500 g brokułów świeżych lub mrożonych

100 g winogron czerwonych

100 g surowego boczku wędzonego

2 łyżki migdałów, prażonych na suchej patelni i grubo posiekanych

1 łyżka oleju

Na sos do sałatki z brokułów:

150 ml majonezu 

50 ml przegotowanej wody

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Brokuły ugotować w osolonym wrzątku. Gotować krótko około 5 minut, aby zachowały chrupkość. Natychmiast odcedzić i przelać zimną wodą. Osączyć.

Winogrona pokroić na połówki. Migdały uprażyć i grubo posiekać. 

Boczek pokroić na paseczki. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 

Majonez energicznie wymieszać z wodą i pozostałymi składnikami.

W misce wymieszać brokuły, winogrona i boczek. Polać sosem i ponownie wymieszać. 

Przed podaniem posypać prażonymi migdałami. Podawać od razu. 

Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej