Sałatka z brokułów z boczkiem i winogronami - tylko dla koneserów
2021-04-18
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Brokuły jako podstawa sałatki sprawdzają się w każdym towarzystwie. Wypróbuj przepis na sałatkę z brokułów ze smażonym boczkiem i świeżymi winogronami. Kluczem do sukcesu jest słodko-kwaśny sos majonezowy. Oto pomysł na prostą i chrupką sałatkę z brokułów!
SKŁADNIKI
- Na sałatkę z brokułów dla konesera:
- 500 g brokułów świeżych lub mrożonych
- 100 g winogron czerwonych
- 100 g surowego boczku wędzonego
- 2 łyżki migdałów, prażonych na suchej patelni i grubo posiekanych
- 1 łyżka oleju
- Na sos do sałatki z brokułów:
- 150 ml majonezu
- 50 ml przegotowanej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły ugotować w osolonym wrzątku. Gotować krótko około 5 minut, aby zachowały chrupkość. Natychmiast odcedzić i przelać zimną wodą. Osączyć.
- Winogrona pokroić na połówki. Migdały uprażyć i grubo posiekać.
- Boczek pokroić na paseczki. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Majonez energicznie wymieszać z wodą i pozostałymi składnikami.
- W misce wymieszać brokuły, winogrona i boczek. Polać sosem i ponownie wymieszać.
- Przed podaniem posypać prażonymi migdałami. Podawać od razu.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada