Wytrawna sałatka z arbuza: przepis
2021-07-26
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Większość z nas zna arbuz jako typowy letni owoc lub dodatek do deseru. Tymczasem świetnie smakuje również podany na sposób wytrawny. Warto podać ją jako lekką przekąskę. Zawsze wywołuje zdziwienie gości, a później - zachwyt!
Arbuz ma wiele zalet: z racji dużej zawartości wody (ok. 90%) świetnie gasi pragnienie i nawadnia organizm, ponieważ jest niskokaloryczny (100 g to tylko 10 kcal) i ma błonnik wspomaga odchudzanie. Likopen zaś, który także jest w nim, to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, chroniący przed rakiem i szybkim starzeniem się. Poza tym znajdziemy w tym owocu witaminę C, B, A oraz potas. Warto więc wprowadzić arbuza na stałe do menu.
SKŁADNIKI
- 1/4 sporego arbuza
- 1 ogórek
- cebula czerwona
- opakowanie sera typu feta
- 1/2 szklanki oliwek czarnych bez pestek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Arbuza kroimy w plasterki, odcinamy skórę i usuwamy pestki z każdego kawałka.
- Miąższ kroimy w kostkę.
- Obraną cebulę kroimy w cieniutkie piórka i rozdzielamy je w palcach, dodając do arbuza.
- Ogórek kroimy w półplasterki.
- Dosypujemy odsączone oliwki.
- Ser kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
- Sałatkę przed podaniem należy schłodzić w lodówce.
- Doskonałym dodatkiem do niej będzie półwytrawne wino białe lub lekkie wino musujące.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?