Wytrawna sałatka z arbuza: przepis

Wytrawna sałatka z arbuza: przepis
Autor: Shutterstock Wytrawna sałatka z arbuza to orzeźwiające danie o greckim rodowodzie.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Większość z nas zna arbuz jako typowy letni owoc lub dodatek do deseru. Tymczasem świetnie smakuje również podany na sposób wytrawny. Warto podać ją jako lekką przekąskę. Zawsze wywołuje zdziwienie gości, a później - zachwyt!

Arbuz ma wiele zalet: z racji dużej zawartości wody (ok. 90%) świetnie gasi pragnienie i nawadnia organizm, ponieważ jest niskokaloryczny (100 g to tylko 10 kcal) i ma błonnik wspomaga odchudzanie. Likopen zaś, który także jest w nim, to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, chroniący przed rakiem i szybkim starzeniem się. Poza tym znajdziemy w tym owocu witaminę C, B, A oraz potas. Warto więc wprowadzić arbuza na stałe do menu.

SKŁADNIKI

  • 1/4 sporego arbuza
  • 1 ogórek
  • cebula czerwona
  • opakowanie sera typu feta
  • 1/2 szklanki oliwek czarnych bez pestek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Arbuza kroimy w plasterki, odcinamy skórę i usuwamy pestki z każdego kawałka.
  • Miąższ kroimy w kostkę.
  • Obraną cebulę kroimy w cieniutkie piórka i rozdzielamy je w palcach, dodając do arbuza.
  • Ogórek kroimy w półplasterki.
  • Dosypujemy odsączone oliwki.
  • Ser kroimy w kostkę.
  • Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
  • Sałatkę przed podaniem należy schłodzić w lodówce.
  • Doskonałym dodatkiem do niej będzie półwytrawne wino białe lub lekkie wino musujące.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Natalia Kołakowska
więcej