Wiosenna sałatka z jajek: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sałatka wiosenna z jajkiem, z dodatkiem rzodkiewek, pomidorów i szczypiorku, to idealna propozycja dla osób na diecie. Nadaje się do zabrania w pudełku na lunch w pracy, a także na lekką kolację. Ozdobi też stół w niedzielę i święta!
ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak prawidłowo ugotować jajka na twardo!
SKŁADNIKI
- 6 jajek,
- 1 cebula,
- 4 pomidory,
- 1 zielona papryka,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku, natki pietruszki,
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 łyżeczka oliwy
- liście zielonej sałaty,
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
- Cebulę obieramy, pomidory, rzodkiewki i paprykę myjemy, po rozcięciu wyjmujemy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do jajek.
- Ze śmietany, jogurtu, oliwy, soku z cytryny, musztardy i przypraw ucieramy gęsty sos, wsypujemy do niego zioła i mieszamy ze składnikami sałatki.
- Liście sałaty myjemy, osuszamy i rozkładamy na półmisku. Na każdym kładziemy porcję sałatki.