Wiosenna sałatka z jajek: przepis

2021-03-29
Wiosenna sałatka z jajek: przepis
Autor: Shutterstock Wiosenna sałatka z jajek - kolorowe pyszności na talerzu
łatwy
25 min
4

Sałatka wiosenna z jajkiem, z dodatkiem rzodkiewek, pomidorów i szczypiorku, to idealna propozycja dla osób na diecie. Nadaje się do zabrania w pudełku na lunch w pracy, a także na lekką kolację. Ozdobi też stół w niedzielę i święta!

ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak prawidłowo ugotować jajka na twardo!

SKŁADNIKI

  • 6 jajek,
  • 1 cebula,
  • 4 pomidory,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku, natki pietruszki,
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka oliwy
  • liście zielonej sałaty,
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
  • Cebulę obieramy, pomidory, rzodkiewki i paprykę myjemy, po rozcięciu wyjmujemy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do jajek.
  • Ze śmietany, jogurtu, oliwy, soku z cytryny, musztardy i przypraw ucieramy gęsty sos, wsypujemy do niego zioła i mieszamy ze składnikami sałatki.
  • Liście sałaty myjemy, osuszamy i rozkładamy na półmisku. Na każdym kładziemy porcję sałatki.