Truskawki pikantne: z ostrym dipem ananasowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Truskawki kojarzą nam się z tartą truskawkową, bitą śmietaną, lodami, mlecznymi koktajlami na słodko. A może by tak skomponować je z wytrawnymi, ostrymi składnikami i podać w charakterze pikantnych przystawek? Miny twoich gości - bezcenne!
SKŁADNIKI
- 30 dag małych kształtnych truskawek
- garść listków bazylii
- 15 dag sera gorgonzola
- ocet balsamico
- dip:
- 1/4 szklanki oliwy
- sok z ½ cytryny
- 1-2 łyżeczki ostrej musztardy (angielskiej)
- szczypta sproszkowanego imbiru
- ząbek czosnku
- szczypta soli, szczypta pieprzu
- 3 plastry ananasa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sok z cytryny wymieszać ze szczyptą soli, imbiru i pieprzu, przeciśniętym czosnkiem i musztardą, roztrzepać z oliwą.
Plastry ananasa pokroić, zmiksować w blenderze na mus i wymieszać z winegretem.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki.
Ser pokroić w dużą kostkę.
Na wykałaczki nabijać kolejno truskawkę, listek bazylii i kostkę sera. Koreczki skropić octem balsamico, podawać z dipem ananansowym.