Surówka z selera korzeniowego i papryki
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Seler ma wysoką zawartość witaminy K, której zadaniem jest dbanie o właściwą krzepliwość krwi, a także sporo wapnia, żelaza i witaminy C. Papryka zawiera cenna kapsaicynę - rozgrzewającą i przeciwbólową oraz więcej witaminy C niż cytryna. Surówka z tych dwóch warzyw jest więc nie tylko smaczna ale i zdrowa!
SKŁADNIKI
- średni seler
- łyżka soku z cytryny
- strąk czerwonej lub żółtej papryki
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- kilka orzechów włoskich do dekoracji
- sól
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selera obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój na kawałki i zmiksuj w blenderze. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał, dopraw solą i cukrem.
- Paprykę pokrój na paseczki, wymieszaj z selerem.
- Całość polej śmietaną lub jogurtem, lekko wymieszaj, udekoruj orzechami.