Surówka z kalarepy z rodzynkami - do codziennego obiadu
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Prosta surówka z kalarepy z rodzynkami polecana jest do wszystkich codziennych obiadów - zarówno mięsnych, jak i rybnych.
SKŁADNIKI
- 2 kalarepa
- garść sałaty lodowej
- 2 łyżki miękkich rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub z orzechów
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj wodę w rondlu. Kalarepę pokrój w słupki, umieść w metalowym sitku i zanurz we wrzącej wodzie na minutę.
- Porwij sałatę.
- Przygotuj sos: wymieszaj w salaterce miód, sok z cytryny, olej i przyprawy.
- Kalarepę i sałatę przełóż do miski, wymieszaj, posyp przepłukanymi wrzątkiem rodzynkami i posiekanymi orzechami. Skrop sosem.