Surówka z kalarepy z rodzynkami - do codziennego obiadu
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Prosta surówka z kalarepy z rodzynkami polecana jest do wszystkich codziennych obiadów - zarówno mięsnych, jak i rybnych.
SKŁADNIKI
- 2 kalarepa
 - garść sałaty lodowej
 - 2 łyżki miękkich rodzynek
 - 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
 - 1 łyżeczka miodu
 - 1 łyżka oleju rzepakowego lub z orzechów
 - sól
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj wodę w rondlu. Kalarepę pokrój w słupki, umieść w metalowym sitku i zanurz we wrzącej wodzie na minutę.
 - Porwij sałatę.
 - Przygotuj sos: wymieszaj w salaterce miód, sok z cytryny, olej i przyprawy.
 - Kalarepę i sałatę przełóż do miski, wymieszaj, posyp przepłukanymi wrzątkiem rodzynkami i posiekanymi orzechami. Skrop sosem.