Surówka z kalafiora i marchewki

2021-03-29
sałatka z kalafiorem i marchewką
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Delikatna surówka z kalafiora i marchewki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Zobaczcie, jak ją przyrządzić!

SKŁADNIKI

  • 1 mały kalafior
  • pół marchewki
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu typu greckiego
  • kminek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora pokrój na różyczki i zblanszuj, zanurzając go na minutę we wrzątku, a później w zimnej wodzie.
  • Odsączonego z wody i wystudzonego kalafiora zetrzyj na tarce do plasterków.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
  • Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem, a następnie wlej do startych warzyw.
  • Całość przypraw szczyptą kminku dla lepszego trawienia i wymieszaj.
  • Surówka świetnie pasuje do każdego rodzaju mięs i ryb. Podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu, jednak odpowiednio przechowywana w lodówce zachowuje świeżość jeszcze przez kilka godzin bez uszczerbku dla wyglądu i smaku.