Surówka z kalafiora i marchewki
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Delikatna surówka z kalafiora i marchewki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Zobaczcie, jak ją przyrządzić!
SKŁADNIKI
- 1 mały kalafior
- pół marchewki
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu typu greckiego
- kminek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora pokrój na różyczki i zblanszuj, zanurzając go na minutę we wrzątku, a później w zimnej wodzie.
- Odsączonego z wody i wystudzonego kalafiora zetrzyj na tarce do plasterków.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
- Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem, a następnie wlej do startych warzyw.
- Całość przypraw szczyptą kminku dla lepszego trawienia i wymieszaj.
- Surówka świetnie pasuje do każdego rodzaju mięs i ryb. Podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu, jednak odpowiednio przechowywana w lodówce zachowuje świeżość jeszcze przez kilka godzin bez uszczerbku dla wyglądu i smaku.