Sałatka ze szparagów z ziemniakami
2014-04-28
łatwy
0 min
4
Sałatka ze szparagów i ziemniaków to stosunkowo proste, ale bardzo pożywne i smaczne danie, które może zrobić nawet mało doświadczony w kuchennych sprawach smakosz. Podpowiadamy, jak zrobić sałatkę ze szparagów z ziemniakami.
SKŁADNIKI
- Składniki:
- 2 pęczki szparagów
- pół kg ziemniaków
- kilka drobno posiekanych rzodkiewek
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- Sos musztardowy:
- małe opakowanie jogurtu greckiego
- 2 żółtka surowe
- 2 łyżeczki mąki
- musztarda
- cukier, ocet, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi oczyścić z włókien, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól, cukier i gotować do miękkości. Odcedzić, pokroić w kawałki długości 2 cm.
- Ziemniaki wyszorować szczotką, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować. Obrać z łupin, ostudzić, pokroić w drobną kostkę.
- Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
- Jogurt wlać do rondelka, dodać mąkę i cały czas mieszając zagotować. Połączyć z żółtkami.
- Przyprawić musztardą, solą, octem, cukrem do smaku, ostudzić.
- Szparagi i ziemniaki wymieszać z sosem, dodać połowę szczypiorku, ułożyć na szklanej salaterce.
- Z wierzchu posypać szczypiorkiem lub plastrami rzodkiewki, przybrać główkami szparagów.