Sałatka z winogronami i mozzarellą. Doskonała na sylwestra, zniknie w pięć minut

sałatka z winogronami i mozzarellą
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

W tej sałatce znalazło się mnóstwo pysznych składników. Na sałacie wygodnie ułożyły się jasne i ciemne winogrona, czerwona cebula oraz włoska mozzarella. Wszystko łączy ciekawy winegret podkręcony zagęszczonym sosem balsamicznym. Przepis można wykorzystać, przygotowując menu na imprezę sylwestrową lub karnawałową.

Dlaczego warto zrobić sałatkę z winogronami i mozzarellą?

  • Przepis jest bardzo łatwy. Nawet krojenie składników jest ograniczone do minimum.
  • Czas przygotowania wynosi mniej niż kwadrans.
  • Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są do kupienia przez cały rok.
  • W sałatce sprawdzi się każdy rodzaj sałaty. Może to być masłowa, karbowana, rukola lub roszponka. Równie dobrze będzie smakować z sałatą rzymską czy świeżym szpinakiem.
  • Sos można wzbogacić, dodając łyżkę naturalnego jogurtu lub kilka kropli sosu tabasco.
  • Danie pysznie smakuje z prażonymi pestkami dyni lub sezamem. Sałatkę można też posypać orzechami włoskimi.

SKŁADNIKI

  • 400 g miksu sałat
  • 250 g mini mozzarelli
  • 400 g jasnych winogron
  • 1 awokado
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  •  
  • sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki zagęszczonego sosu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu.
  • Cebulę pokroić w cienkie piórka. Winogrona pokroić na połówki. Mozzarellę pokroić na połówki. Awokado pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny.
  • Sałatę przełożyć do miski lub ułożyć na półmisku. Ułożyć cebulę, winogrona, mozzarellę i awokado. Posypać pestkami słonecznika.
  • Przed podaniem skropić sosem.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?
Anna Szulc-Górska
więcej