Sałatka z winogronami i mozzarellą. Doskonała na sylwestra, zniknie w pięć minut
2022-12-23
łatwy
10 min
4
Dieta wegetariańska
W tej sałatce znalazło się mnóstwo pysznych składników. Na sałacie wygodnie ułożyły się jasne i ciemne winogrona, czerwona cebula oraz włoska mozzarella. Wszystko łączy ciekawy winegret podkręcony zagęszczonym sosem balsamicznym. Przepis można wykorzystać, przygotowując menu na imprezę sylwestrową lub karnawałową.
Dlaczego warto zrobić sałatkę z winogronami i mozzarellą?
- Przepis jest bardzo łatwy. Nawet krojenie składników jest ograniczone do minimum.
- Czas przygotowania wynosi mniej niż kwadrans.
- Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są do kupienia przez cały rok.
- W sałatce sprawdzi się każdy rodzaj sałaty. Może to być masłowa, karbowana, rukola lub roszponka. Równie dobrze będzie smakować z sałatą rzymską czy świeżym szpinakiem.
- Sos można wzbogacić, dodając łyżkę naturalnego jogurtu lub kilka kropli sosu tabasco.
- Danie pysznie smakuje z prażonymi pestkami dyni lub sezamem. Sałatkę można też posypać orzechami włoskimi.
SKŁADNIKI
- 400 g miksu sałat
- 250 g mini mozzarelli
- 400 g jasnych winogron
- 1 awokado
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki zagęszczonego sosu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu.
- Cebulę pokroić w cienkie piórka. Winogrona pokroić na połówki. Mozzarellę pokroić na połówki. Awokado pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny.
- Sałatę przełożyć do miski lub ułożyć na półmisku. Ułożyć cebulę, winogrona, mozzarellę i awokado. Posypać pestkami słonecznika.
- Przed podaniem skropić sosem.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?