Sałatka z selera naciowego z orzechami i jabłkami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sałatka z selera z jabłkami pokropiona dipem cytrynowo-musztardowym ma orzeźwiający, lekki smak i mnóstwo witamin. Dzięki zawartości błonnika, świetnie nadaje się do walki z zaparciami, pomaga też w odchudzaniu.
SKŁADNIKI
- 4 łodygi selera naciowego,
- 4-5 łuskanych włoskich orzechów,
- garść rodzynek lub 5 suszonych śliwek,
- kilka liści sałaty masłowej (lub innej),
- jabłko z czerwoną skórką,
- łyżka soku z cytryny,
- pół łyżeczki ostrej musztardy,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- natka pietruszki,
- łyżka otrąb pszennych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Seler naciowy umyj, obierz z włókien i pokrój w plasterki.
- Orzechy rozdrobnij na ćwiartki.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na drobne kawałki.
- Jabłko umyj i pokrój w ósemki, nie obierając.
- Wytnij gniazdo nasienne, pokrój w cienkie półplasterki i skrop sokiem z cytryny.
- Przygotuj sos: wlej do słoiczka sok z cytryny, dodaj musztardę, olej, łyżkę posiekanej natki oraz sól do smaku.
- Słoiczek dobrze zakręć i energicznie potrząśnij nim przez chwilę.
- Seler, orzechy, sałatę i jabłka delikatnie wymieszaj w salaterce i polej sosem.
- Całość oprósz otrębami.