Sałatka z selera naciowego z orzechami i jabłkami

Sałatka z selera naciowego z orzechami i jabłkami
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka z selera naciowego, jabłek i orzechów
łatwy
25 min
4

Sałatka z selera z jabłkami pokropiona dipem cytrynowo-musztardowym ma orzeźwiający, lekki smak i mnóstwo witamin. Dzięki zawartości błonnika, świetnie nadaje się do walki z zaparciami, pomaga też w odchudzaniu.

SKŁADNIKI

  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 4-5 łuskanych włoskich orzechów,
  • garść rodzynek lub 5 suszonych śliwek,
  • kilka liści sałaty masłowej (lub innej),
  • jabłko z czerwoną skórką,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki ostrej musztardy,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • natka pietruszki,
  • łyżka otrąb pszennych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Seler naciowy umyj, obierz z włókien i pokrój w plasterki.
  • Orzechy rozdrobnij na ćwiartki.
  • Sałatę umyj, osusz i porwij na drobne kawałki.
  • Jabłko umyj i pokrój w ósemki, nie obierając.
  • Wytnij gniazdo nasienne, pokrój w cienkie półplasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Przygotuj sos: wlej do słoiczka sok z cytryny, dodaj musztardę, olej, łyżkę posiekanej natki oraz sól do smaku.
  • Słoiczek dobrze zakręć i energicznie potrząśnij nim przez chwilę.
  • Seler, orzechy, sałatę i jabłka delikatnie wymieszaj w salaterce i polej sosem.
  • Całość oprósz otrębami.
Elżbieta Oszer
więcej