Sałatka z porów i pieczarek - pyszna na zimno, znakomita na ciepło

2021-03-29
Sałatka z porów i pieczarek - pyszna na zimno jeszcze lepsza na ciepło
Autor: Shutterstock Sałatkę z porów i pieczarek można podać jako ciepłą jarzynkę do obiadu.
łatwy
20 min
4

Sałatka z porów i pieczarek to przekąska, którą można podać na zimno lub pyszna ciepła jarzynka do obiadu. Proste i tanie składniki, odpowiednio połączone dają zadziwiająco smaczny efekt. Konieczne wypróbuj!

SKŁADNIKI

  • 200 g pieczarek
  • 200 g pora (białe części)
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory umyć pod bieżącą wodą, tak aby dokładnie opłukać je z resztek ziemi, osuszyć i pokroić w plasterki.
  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z porami. 
  • Rozgrzać niewielką ilość oliwy na patelni i przesmażyć krótko pory i pieczarki.
  • Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem, aż będą półmiękkie.
  • Pod koniec duszenia dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę.
  • Po zdjęciu z ognia dodać starte jabłko, wymieszać i przyprawić.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?