Sałatka z porów i pieczarek - pyszna na zimno, znakomita na ciepło
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatka z porów i pieczarek to przekąska, którą można podać na zimno lub pyszna ciepła jarzynka do obiadu. Proste i tanie składniki, odpowiednio połączone dają zadziwiająco smaczny efekt. Konieczne wypróbuj!
SKŁADNIKI
- 200 g pieczarek
- 200 g pora (białe części)
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 łyżka oliwy
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory umyć pod bieżącą wodą, tak aby dokładnie opłukać je z resztek ziemi, osuszyć i pokroić w plasterki.
- Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z porami.
- Rozgrzać niewielką ilość oliwy na patelni i przesmażyć krótko pory i pieczarki.
- Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem, aż będą półmiękkie.
- Pod koniec duszenia dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę.
- Po zdjęciu z ognia dodać starte jabłko, wymieszać i przyprawić.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?