Sałatka z nachosami - warstwowa sałatka meksykańska z kurczakiem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Warstwowa sałatka meksykańska z kurczakiem jest idealna na imprezę, prywatkę, przyjęcie, czy spotkanie z przyjaciółmi. Raczej dla amatorów ostrzejszych smaków. Polecamy sałatkę z nachosami - będzie przebojem waszych imprez a goście będą was pytali o przepis!
SKŁADNIKI
- 300 g nachosów
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 400 g piersi kurczaka
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 300 g startego sera cheddar
- 350 ml jogurtu greckiego
- SALSA:
- 300 g pomidorów koktajlowych
- 1 papryka czerwona
- 2 papryczki chili (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi)
- 2 łyżki zielonej kolendry (lub natki)
- 2 szalotki (lub dymki)
- sok z 1 limonki
- sól
- GUACAMOLE:
- 3 miękkie awokado
- 2 szalotki
- sok z 1/2 limonki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka gotujemy w bulionie ok. 5 min. a następnie pozostawiamy w nim mięso pod przykryciem do ostygnięcia. Po wyjęciu szarpiemy widelcami aby powstały cienkie wiórki.
- Limonki myjemy i parzymy we wrzątku. Do jogurtu dodajemy skórkę otartą z limonki, doprawiamy solą i mieszamy.
- Salsa: pomidory koktajlowe kroimy na pół, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę, papryczki chili, szalotki, posiekaną kolendrę lub natkę, doprawiamy sokiem z limonki i solą, mieszamy.
- Guacamole: awokado przekrawamy na pół wzdłuż wokół pestki, wyciągamy pestki, wydrążamy i rozgniatamy widelcem na gładką masę, łączymy z pokrojoną szalotką i sokiem z limonki. Doprawiamy solą.
- Sałatę lodową kroimy drobno.
- W szklanej misce układamy kolejno: poszarpane mięso kurczaka, fasolę, kukurydzę, guacamole, salsę, jogurt, starty ser, sałatę i nachosy.