Sałatka z kalarepki i jabłek ze świeżym szczawiem
2021-05-13
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ta sałatka jest rześka jak wiosenny poranek. Lekko ostra kalarepka, słodkie jabłka i kwaśny szczaw tworzą niebanalne połączenie smakowe i prawdziwa bombę witaminową.
SKŁADNIKI
- 3 kalarepki razem z liśćmi
- 2 jabłka
- 1 garść szczawiu
- 2 łyżki majonezu tradycyjnego lub wegańskiego
- 1 małe opakowanie śmietany 18% lub wegańskiego zamiennika
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepki i jabłka umyć ale nie obierać, pokroić w słupki lub kostkę.
- Liście kalarepki pokroić w paski. Szczaw umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w paski.
- Śmietanę wymieszać z majonezem i octem, przyprawić solą i pieprzem.
- Składniki sałatki wymieszać z sosem.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?