Sałatka z kalarepki i jabłek ze świeżym szczawiem

2020-05-03
Sałatka z kalarepki i jabłek ze świeżym szczawiem
Autor: Shutterstock Do sałatki warto dodać nie tylko bulwy, kalarepki, ale także liście.
łatwy
25 min
4

Ta sałatka jest rześka jak wiosenny poranek. Lekko ostra kalarepka, słodkie jabłka i kwaśny szczaw tworzą niebanalne połączenie smakowe i prawdziwa bombę witaminową.

Składniki

3 kalarepki razem z liśćmi

2 jabłka

1 garść szczawiu

2 łyżki majonezu

1 małe opakowanie śmietany 18%

1 łyżeczka octu winnego

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kalarepki i jabłka umyć ale nie obierać, pokroić w słupki lub kostkę.

Liście kalarepki pokroić w paski. Szczaw umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w paski.

Śmietanę wymieszać z majonezem i octem, przyprawić solą i pieprzem.

Składniki sałatki wymieszać z sosem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska