Sałatka z kalarepki i jabłek ze świeżym szczawiem

Sałatka z kalarepki i jabłek ze świeżym szczawiem
Autor: Shutterstock Do sałatki warto dodać nie tylko bulwy, kalarepki, ale także liście.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ta sałatka jest rześka jak wiosenny poranek. Lekko ostra kalarepka, słodkie jabłka i kwaśny szczaw tworzą niebanalne połączenie smakowe i prawdziwa bombę witaminową.

SKŁADNIKI

  • 3 kalarepki razem z liśćmi
  • 2 jabłka
  • 1 garść szczawiu
  • 2 łyżki majonezu tradycyjnego lub wegańskiego
  • 1 małe opakowanie śmietany 18% lub wegańskiego zamiennika
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalarepki i jabłka umyć ale nie obierać, pokroić w słupki lub kostkę.
  • Liście kalarepki pokroić w paski. Szczaw umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w paski.
  • Śmietanę wymieszać z majonezem i octem, przyprawić solą i pieprzem.
  • Składniki sałatki wymieszać z sosem.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?