Sałatka z kalafiorem i kaparami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kalafior jemy zwykle jako dodatek do obiadu, lecz jest on także świetnym sadnikiem sałatek. Wypróbuj przepis na sałatkę z kalafiora i kaparów, szybką i łatwą przekąskę na podwieczorek.
Najlepiej i najłatwiej ugotować różyczki kalafiora kładąc na garnku sitko do gotowania na parze, w nim różyczki, i przykrywając pokrywką. Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia, następnie czekamy osiem do dziesięciu minut. Po takim czasie różyczki kalafiora pozostaną wciąż chrupiące; gdybyśmy woleli, żeby różyczki były bardziej miękkie, należy pozostawić je w sitku nad gotującą się wodą do piętnastu minut.
SKŁADNIKI
- Główka kalafiora
- ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego z białego wina
- 1/4 łyżki czerwonego pieprzu zmielonego
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 2 łyżeczki wyciśniętego soku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce należy wymieszać drobno posiekany czosnek z kaparami, oliwą z oliwek, octem winnym z białego wina skórką z cytryny i sokiem z cytryny.
- Teraz do miski należy wsypać (zimne) różyczki kalafiora, i wymieszać dokładnie sosem. Różyczki powinny być całkowicie nim pokryte.
- Całą sałatkę powinno się wstawić do lodówki na co najmniej trzydzieści minut. Sałatkę zawsze podajemy na zimno.