Sałatka z grillowanym arbuzem
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Arbuza można jeść na kilka sposobów. Jest niskokaloryczny i zawiera dobroczynny likopen (tak jak pomidory). Warto w sezonie wypróbować przepis na sałatkę z grillowanym (lub smażonym) arbuzem.
SKŁADNIKI
- 1 nieduży arbuz bez skóry, pokrojony w pięciocentymetrowe plastry
- sól do smaku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 4 szklanki liści sałaty rzymskiej (ściśle upchniętych)
- 1/2 szklanki słupków migdałów, lekko prażonych
- 1/4 szklanki szalotki pokrojonej w talarki
- 12 rzodkiewek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Arbuz umyj i pokrój na pięciocentymetrowe plastry, skrawając z nich skórę. Z kawałków wytnij trójkąty, pasujące wielkością do talerza z sałatą.
- Wszystkie kawałki posmaruj z jednej strony oliwą z oliwek. Na średnim płomieniu rozgrzej patelnię grillową. Ułóż kawałki arbuza posmarowaną stroną na dół i smaż, aż się zrumienią. Za pomocą dużej szpatułki lub szczypiec zdejmuj z patelni i układaj na schłodzonym talerzu, gorącą stroną do góry. (Jeśli nie masz patelni grillowej, możesz usmażyć arbuza na zwykłej).
- Obcięte kawałki arbuza wyciśnij w sicie, sok zbieraj do miseczki. Odmierz jedną szklankę soku, wlej go do rondla razem z octem i zagotuj. Zmniejszaj płomień, duś bez przykrycia przez około 15 minut, aż sos zredukuje się do mniej więcej 1/4 szklanki.
- Przelej do miseczki, wlej resztę oliwy, cały czas ubijając. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj sałatę, migdały i rzodkiewki.
Wymieszaj. Sosem delikatnie oblej kawałki arbuza.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?