Sałatka z grillowanej papryki - pyszny dodatek do obiadu

Dania z grilla są bardzo zdrowe. Papryka przygotowana na grillu zachowuje w sobie cenne witaminy i minerały. Podpowiadamy, jak przygotować sałatkę z grillowanej papryki, która świetnie smakuje na ciepło.
Najprostszy sposób na paprykę z grilla
Paprykę z grilla można serwować w bardzo prosty sposób. Wystarczy pociąć paprykę w łódki, wymieszać ją z krążkami cebuli oraz skropić wszystko oliwą z oliwek i wrzucić na ruszt. Jeśli nie posiadasz sitka, na którym ułożysz paprykę (by nie wpadła w tlące się węgle), to kup specjalne tacki z folii aluminiowej.
Co pasuje do grillowanej papryki?
Grillowaną paprykę najlepiej podawać z dietetycznym czosnkowym lub koperkowym sosem. Jak go zrobić? Wystarczy do gęstego jogurtu dodać starty czosnek lub drobno pokrojony koper. Całość doprawić pieprzem i solą. Przed podaniem sos można schłodzić.
SKŁADNIKI
- 4 duże papryki (w różnych kolorach)
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki lub pęczek koperku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Postaw umyte papryki na grillu. Grilluj je w ten sposób przez kwadrans.
- Pamiętaj o dość częstym odwracaniu papryk, by równomiernie się opiekły.
- Kiedy zmiękną, to zdejmij z nich skórkę i pokrój papryki w kostkę lub w paski (w zależności od gustu).
- Wymieszaj ciepłe kawałki papryki w naczyniu, dodaj łyżkę lub dwie oliwy z oliwek, pokrojoną zieleninę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Paprykową sałatkę najlepiej podawać na ciepło.