Sałatka z fasolką mamut: wersja sałatki nicejskiej
2021-07-26
łatwy
50 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Fasolka szparagowa mamut jest delikatniejszą odmianą popularnej szparagówki. Bardziej mięsista, wymaga krótszego gotowania. Smaczna zarówno podawana tradycyjnie po polsku - z masełkiem i tartą bułką, jak też w innych wersjach. My proponujemy przepis na sałatkę inspirowaną sałatką nicejską - z dodatkiem fasolki mamut.
SKŁADNIKI
- 50 dag fasolki mamut,
- 50 dag ziemniaków,
- 3 pomidory,
- cebula,
- puszka tuńczyka,
- pęczek koperku,
- bazylia,
- oliwa,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę, podobnie jak pomidory.
- Fasolkę ugotować do miękkości, pokroić. Cebule pokroić w drobną kostkę, koperek i bazylię posiekać.
- Tuńczyka odcedzić, wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?