Sałatka z fasolką mamut: wersja sałatki nicejskiej

2016-03-15
Matka i syn gotują
salatka-z-fasolka-mamut-wersja-salatki-nicejskiej.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Szerokie strączki fasolki mamut są delikatniejsze w smaku niż tradycyjna fasolka szparagowa
łatwy
50 min
4

Fasolka szparagowa mamut jest delikatniejszą odmianą popularnej szparagówki. Bardziej mięsista, wymaga krótszego gotowania. Smaczna zarówno podawana tradycyjnie po polsku - z masełkiem i tartą bułką, jak też w innych wersjach. My proponujemy przepis na sałatkę inspirowaną sałatką nicejską - z dodatkiem fasolki mamut.

Nietypowe dania z fasolką szparagową

Jak mrozić fasolkę szparagową?

Fasolka mamut w sosie pomidorowym

Składniki

50 dag fasolki mamut,

50 dag ziemniaków,

3 pomidory,

cebula,

puszka tuńczyka,

pęczek koperku,

bazylia,

oliwa,

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę, podobnie jak pomidory.

Fasolkę ugotować do miękkości, pokroić. Cebule pokroić w drobną kostkę, koperek i bazylię posiekać.

Tuńczyka odcedzić, wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą.

Matka i syn gotują