Sałatka z fasoli i jarmużu: przepis na sycąca przekąskę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatka z fasoli i jarmużu to pyszne danie dostarczające niezbędnej porcji energii i witamin.
SKŁADNIKI
- 1 puszka drobnej białej fasoli
- 1 puszka zielonej soczewicy lub 100 g suchej i wcześniej ugotowanej
- 200 g świeżego jarmużu pociętego na kawałki
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 łyżki orzechów pecan
- 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jarmuż przelewamy wrzątkiem i odsączamy na sicie. Blanszowanie jarmużu zmiękcza go i wydobywa głęboki, zielony kolor.
- Fasolkę i soczewicę również przelać wrzątkiem i odsączyć na sicie.
- Cebulę kroimy w piórka lub w półtalarki.
- Przygotowujemy lekki sos na bazie: oliwy z oliwek, posiekanego ząbka czosnku i natki pietruszki oraz soku z cytryny. Doprawiamy do smaku.
- W misce mieszamy fasolkę, soczewicę i zblanszowany jarmuż. Polewamy sosem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Im dłużej fasolka i soczewica będzie w kontakcie z sosem, tym bardziej przejmie jego smak.
- Przed podaniem sałatkę posypujemy prażonymi orzechami pecan.