Sałatka z cykorią, żółtym serem i mango
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Spożywanie zdrowych i świeżych produktów jest ważne o każdej porze roku. W okresie zimowo-wiosennym warto przygotowywać dania, które zawierają cykorię. Hoduje się ją tylko od listopada do kwietnia. W przepisie radzimy jak pozbyć się charakterystycznej dla cykorii goryczki. Dzięki temu prostemu trickowi sałatka z cykorią, żółtym serem i mango będzie hitem na każdym przyjęciu.
SKŁADNIKI
- 2 cykorie
- 100 g młodej cukinii
- 200 g sera żółtego gouda
- 1 mango
- 80 g łososia wędzonego (plasterkowany)
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- płatki chilli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- POZBAWIAMY CYKORIĘ GORYCZKI: Cykorię opłucz i odetnij jej końcówkę ok 1 cm. Zbierz listki, które zostały odcięte, spłucz pod bieżącą zimną wodą i odłuż do odcieknięcia na sito. Znowu odetnij 1 cm końcówki pozostałej cykorii i powtórz czynność aż cały gorzki głąb zostanie wycięty. Tak samo postępuj z drugą kolbą.
- ROBIMY SAŁATKĘ: Podziel cykorię na listki i ułóż na talerzu promieniście. Na cykorię połóż plasterki cukinii, pokrojony w kostkę ser, cząstki mango i plasterki łososia. Całość posyp orzechami włoskimi.
- ROBIMY SOS: Z miodu, musztardy, oliwy i soku z cytryny zrób w słoiczku sos, zakręć słoiczek i dobrze wymieszaj intensywnie potrząsając słoiczkiem. Polej sałatkę sosem.
- Dla zaostrzenia smaku, posyp płatkami chilli. (opcjonalnie)