Sałatka z buraków, śliwek i koziego sera
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Śliwki to pyszne owoce, które możemy nie tylko jeść na surowo, ale też przetwarzać na wiele sposobów. Nadają się nie tylko do deserów, ale też do dań wytrawnych - na przykład fenomenalnie sprawdzają się jako składnik sałatek
SKŁADNIKI
- 12 małych buraków,
- 75 dag śliwek węgierek,
- 1 czerwona cebula,
- 25 dag młodego szpinaku
- 25 dag miękkiego białego sera koziego,
- 1/2 szklanki octu winnego,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte buraki zapakować w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 godziny.
- Ocet wymieszać z cukrem i powoli mieszając, dodawać oliwę. Przyprawić solą i pieprzem.
- Szpinak umyć i osuszyć, cebulę obrać i pokroić w plasterki.
- Umyte śliwki wypestkować i pokroić w plasterki.
- Rozwinąć z folii, ostudzić, obrać, pokroić w plasterki, polać połową sosu i wymieszać.
- Resztą sosu polać śliwki i cebulę.
- Salaterkę wyłożyć liśćmi szpinaku, na nich ułożyć buraczki i śliwki z cebulą, posypać pokruszonym kozim serem.