Sałatka z buraków, śliwek i koziego sera

Marta Balko
jak-wykorzystac-sliwki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Gdy świeżych śliwek brak - można je zastąpić śliwkami suszonymi
łatwy
45 min
4

Śliwki to pyszne owoce, które możemy nie tylko jeść na surowo, ale też przetwarzać na wiele sposobów. Nadają się nie tylko do deserów, ale też do dań wytrawnych - na przykład fenomenalnie sprawdzają się jako składnik sałatek

SKŁADNIKI

  • 12 małych buraków,
  • 75 dag śliwek węgierek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 25 dag młodego szpinaku
  • 25 dag miękkiego białego sera koziego,
  • 1/2 szklanki octu winnego,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte buraki zapakować w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 godziny.
  • Ocet wymieszać z cukrem i powoli mieszając, dodawać oliwę. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Szpinak umyć i osuszyć, cebulę obrać i pokroić w plasterki.
  • Umyte śliwki wypestkować i pokroić w plasterki.
  • Rozwinąć z folii, ostudzić, obrać, pokroić w plasterki, polać połową sosu i wymieszać.
  • Resztą sosu polać śliwki i cebulę.
  • Salaterkę wyłożyć liśćmi szpinaku, na nich ułożyć buraczki i śliwki z cebulą, posypać pokruszonym kozim serem.
Marta Balko