Sałatka z burakiem i kozim serem Magdy Gessler z "Karczmy Gę Gę Gę"

Sałatka z burakiem i kozim serem Magdy Gessler z Karczmy Gę Gę Gę
Autor: Shutterstock.com Sałatka z burakiem i kozim serem Magdy Gessler z "Karczmy Gę Gę Gę"
łatwy
15 min
4

Sałatka z burakiem i kozim serem to wkład Magdy Gessler w rewolucję restauracji Silvano z wielkopolskiego Połajewa. Teraz soczysta sałatka z gruszką, ziemniakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym jest flagowym daniem nowej "Karczmy Gę Gę Gę". Sprawdź jak zrobić tę pyszną sałatkę! 

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę z burakiem i kozim serem:
  • 2 buraki upieczone
  • 1 gruszka
  • 1 ziemniak
  • 2 jajka
  • 100 g koziego twarogu
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki grzybów z octu
  • świeże liście sałaty np. roszponki
  • Na sos do sałatki:
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju rzepakowego
  • 4 łyżki zalewy octowej spod grzybów
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki pokroić na grubsze plasterki, następnie na mniejsze kawałki wielkości kęsa. 
  • Gruszkę, ziemniaka i jajka również pokroić na kawałki. Ogórki pokroić w plasterki. 
  • Z podanych składników zmiksować sos. 
  • Na dużym talerzu ułożyć świeże liście sałaty. Ułożyć naprzemiennie kawałki: buraka, gruszki, ziemniaka, jajka i plasterki ogórka oraz grzyby konserwowe. Polać sosem. Na wierzchu ułożyć kawałki koziego sera. 
Beszamel - Buraki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej