Sałatka z brokułów: arcydzieło na talerzu
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka z brokułów zawsze świetnie prezentuje się na talerzu. Pamiętać należy jednak, żeby brokuły gotować krótko, aby nie straciły swojego intensywnego koloru. Brokuły mają bardzo wiele witaminy C, wapnia i żelaza. Jeść je można nawet na surowo. Brokuły możemy stosować do wielu potraw. Dobrze komponują się z sosami i makaronem, mogą być składnikiem sałatek, tart i past. Są niskokaloryczne, dlatego też są składnikiem wielu diet.
SKŁADNIKI
- brokuły
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy
- sól
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- tymianek
- pieprz
- sól
- płatki migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły podzielić na mniejsze części, umyć i zalać osolonym wrzątkiem (gdy są to większe różyczki chwilę podgotować ale tak, by się nie rozgotowały).
- Wyjąć do miseczki i pokropić octem.
- Czosnek i natkę pietruszki posiekać.
- Do słoiczka wlać sok z cytryny, oliwę, musztardę, miód i przyprawy.
- Zakręcić i potrząsnąć nim energicznie tak, by wszystkie składniki się połączyły.
- Dodać pietruszkę i czosnek i wymieszać.
- Sosem polać brokuły. Migdały uprażyć i posypać nimi sałatkę. Smacznego.