Sałatka z botwiny i fety najlepsza na upały
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z botwiny i fety najlepsza jest na upały. Młode buraki z liśćmi to skarbnica odżywczych związków, w tym drogocennych mikroelementów. W skwar szczególnie ich potrzebujemy. Ta pyszna sałatka z buraczków i słonego sera przynosi ukojenie w upały. Koniecznie wypróbujcie!
Dlaczego w upały łączymy warzywa z nabiałem?
W skwarny dzień posiłek pownien zawierać lekkostrawne produkty. Pownien także chłodzić. Najlepiej chłodzą warzywa oraz nabiał. Ugotowane korzenie buraka oraz świeże liście to niskokaloryczne składniki, do tego łatwo przyswajalne. Sycą, ale nie obciążają układu pokarmowego. Dodatek słonego sera pozwala zatrzymać wodę w organizmie i świetnie chłodzi. Taką sałatkę można zjeść na południowy lub wieczorny posiłek. To także idealna sałatka do grilla.
Jak zrobić sałatkę z botwiny i fety?
Do przygotowania sałatki potrzebujesz pęczka botwiny. Buraczki ugotuj, a liście pozostaw surowe. Małe liście oberwij i pozostaw w całości. Większe liście oraz łodyżki pokrój. Możesz pęczek botwiny zastąpić młodymi listkami botwiny (buraka ćwikłowego) oraz dużym ugotowanym lub upieczonym burakiem.
SKŁADNIKI
- Na sałatkę z buraków i sera:
- 1 pęczek botwiny lub 150 g młodych liści botwiny i 1 ugotowany burak
- 1 garść liści szpinaku lub rukoli
- 100 g sera feta
- 1 łyżka orzeszków piniowych lub łuskanego słonecznika
- Na sos do sałatki z botwiny i fety:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj i osącz z wody botwinę. Odetnij małe buraczki i ugotuj w niewielkiej ilości wody.
- Liście pokrój. Ugotowane buraków również pokrój. Ser feta pokrój w kostkę.
- Orzeszki piniowe lub ziarno słonecznika upraż na suchej patelni.
- Z podanych składników zmiksuj sos.
- W salaterce wymieszaj liście botwiny i szpinak. Na podkładzie z liści rozrzuć pokrojone buraczki oraz ser feta.
- Sałatkę polej przygotowanym sosem. Posyp orzeszkami piniowymi. Gotowe!