Sałatka witaminowa: przepis na zdrowe danie na przyjęcie karnawałowe
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatka witaminowa to danie idealne na karnawałowe przyjęcie. Zimą dostarczy nam potężnej dawki witamin i składników mineralnych. Jeśli do jej przygotowania użyjesz świeżego ananasa, masz możliwość atrakcyjnego podania tego dania - w połówce ananasa. Gdy nie dysponujesz świeżym owocem - z powodzeniem możesz użyć ananasa z puszki.
SKŁADNIKI
- 6 plastrów ananasa z puszki albo świeży owoc
- po 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej
- 1/2 grejpfruta
- 5 listków sałaty masłowej
- 2 łyżki soku z ananasa lub z cytryny
- łyżka oleju rzepakowego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ananasa wydrąż, miąższ pokrój w kostkę.
- Paprykę czerwoną, żółtą i zieloną umyj, usuń gniazda nasienne, a potem pokrój w paseczki.
- Grejpfrut obierz, usuń białe błonki, a miąższ pokrój na kawałki.
- Listki sałaty umyj, osusz i porwij, wymieszaj z papryką i owocami.
- Sok z ananasa (jeśli ananas jest surowy, można użyć soku z cytryny) połącz z olejem rzepakowym, dopraw szczyptą soli. Tym sosem polej sałatkę.