Sałatka warstwowa z mięsem pieczonym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka warstwowa z mięsem pieczonym to doskonały sposób na wykorzystanie poświątecznych zapasów pieczonego mięsa. Robi się ją wykorzystując boki tortownicy od razu na dużym okrągłym półmisku, na którym będzie podawana. Jest bardzo efektowna i można ją podać na każde przyjęcie jako przekąskę.
SKŁADNIKI
- 300 g mięsa pieczonego (można wykorzystać różne gatunki mięsa, które zostały po świętach)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 5 średniej wielkości ogórków konserwowych bądź kiszonych
- 4 łyżki zmielonych bądź rozdrobnionych orzechów (dowolnych: ziemnych, włoskich, laskowych bądź migdałów)
- pół opakowania suszonych śliwek
- 200 g żółtego sera w kawałku
- 1/2 słoika majonezu
- Do dekoracji: (zostawić trochę składników sałatki do dekoracji albo przygotować zieleninę, ziarna granatu lub inne kolorowe dodatki).
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużym półmisku postawić zapięte brzegi tortownicy.
- Mięso pokroić w cienkie paseczki. i ułożyć równą warstwą na dnie tortownicy.
- Jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce na warstwę mięsa.
- Ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych okach. Ułożyć na warstwie jajek.
- Posypać warstwę zmielonymi orzechami, lub rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
- Śliwki suszone odpestkować (jeśli mają pestkę) i pokroić w poprzeczne paseczki. Ułożyć na warstwie orzechów.
- Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nim warstwę śliwek.
- Całość lekko ugnieść, żeby warstwy sałatki dobrze się zlepiły.
- Zdjąć obręcze i posmarować wierzch sałatki równą warstwą majonezu.
- Udekorować według uznania.