Sałatka owocowa, warstwowa, z truskawkami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
W sezonie na świeże owoce lubimy podjeść coś lekkiego, orzeźwiającego i bardzo kolorowego. Jeśli lubisz sałatki warstwowe - to jest propozycja dla ciebie. Układamy owoce warstwami w przezroczystym naczyniu i cieszymy się jej widokiem, dopóki nie zniknie. Owoce można dowolnie wybierać, wedle gustu.
SKŁADNIKI
- 300 g truskawek
- 1/2 kg arbuza
- 1 mandarynka lub pomarańcza
- 2 morele
- 1 kiwi
- 1 banan
- 2 łyżki płatków migdałów
- listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce należy bardzo dokładnie umyć i osuszyć.
- Następnie pokroić np. w kosteczkę i układać warstwami w pucharkach lub szklankach.
- Posypać płatkami migdałów i ozdobić listkami mięty. Sałatkę można również podawać z jogurtem naturalnym, konfiturami lub polaną syropem owocowym.