Sałatka owocowa w arbuzie - na przyjęcia, imprezy, grille i kinder bale
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Z arbuza i różnokolorowych, dostępnych w danym sezonie owoców możemy efektowną sałatkę, podaną w misie z wydrążonego owocu. Będzie atrakcją zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci podczas przyjęć, imprez, grilli i kinder bali. Owoce możemy dobierać dowolnie, kierując się ich kolorem i smakiem.
SKŁADNIKI
- 1 arbuz (ok. 2 kg)
- 2 brzoskwinie i 2 morele lub 1 mango i kawałek ananasa
- 10 dag malin lub truskawek
- 20 dag winogron
- 2 owoce kiwi
- 10 dag czereśni lub wiśni, ew. śliwek
- Sos:
- 125 ml soku z pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odciąć od góry 1/3 arbuza. Z większej części owocu usunąć pestki i wydrążyć łyżeczką miąższ, formując z niego małe kulki.
- Brzeg wydrążonego arbuza naciąć w ząbki. Pozostałe owoce umyć, a z wiśni lub czereśni, brzoskwiń i moreli lub mango wyjąć pestki. Brzoskwinie i morele lub ananasy pokroić w dużą kostkę, obrane kiwi w plasterki. Winogrona można przekrawać na połówki. W głębokiej misce wymieszać wszystkie owoce z kulkami arbuza.
- Sok pomarańczowy lekko podgrzać z cukrem, a gdy cukier się rozpuści, ostudzić, dodać miód, cynamon i wymieszać. Sałatkę zalać sosem i wstawić do lodówki na dwie godziny. Następnie włożyć ją do schłodzonego arbuza. Deser można podawać z bitą śmietaną.