Sałatka brokułowa z fetą i migdałami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sałatka brokułowa z serem feta i płatkami migdałów to danie popularne, bo bardzo zdrowe i łatwe do przygotowania. Brokuły mają delikatny smak, dlatego świetnie pasują do ostrzejszych dodatków - takich jak ser feta o zdecydowanym smaku.
SKŁADNIKI
- 2 nieduże brokuły lub jeden większy
- niewielki por
- 2 ząbki czosnku
- pół kostki sera feta
- opakowanie płatków migdałów lub łuskanych migdałów
- 150 g jogurtu typu greckiego
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły ugotować na półtwardo, a pokrojony w paseczki por podsmażyć na patelni ze zgniecionym czosnkiem.
- Warzywa wrzucić do miski, ostudzić, dodać pokruszony wcześniej ser feta i migdały (mogą być świeże, bądź uprażone na patelni).
- Przygotować sos: jogurt wymieszać z solą i cukrem, dodać oliwę i zmiksować.
- Na koniec pokropić sałatkę sosem przygotowanym z jogurtu i posypać świeżo zmielonym pieprzem.