Sałatka brokułowa z fetą i migdałami

2021-03-29
Sałątka brokułowa z fetą i migdałami
Autor: Shutterstock Sałatka z brokuła, sera feta i płatków migdałów to doskonałe danie na cieplejsze dni.
łatwy
25 min
4

Sałatka brokułowa z serem feta i płatkami migdałów to danie popularne, bo bardzo zdrowe i łatwe do przygotowania. Brokuły mają delikatny smak, dlatego świetnie pasują do ostrzejszych dodatków - takich jak ser feta o zdecydowanym smaku.

 

 

SKŁADNIKI

  • 2 nieduże brokuły lub jeden większy
  • niewielki por
  • 2 ząbki czosnku
  • pół kostki sera feta
  • opakowanie płatków migdałów lub łuskanych migdałów 
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuły ugotować na półtwardo, a pokrojony w paseczki por podsmażyć na patelni ze zgniecionym czosnkiem.
  • Warzywa wrzucić do miski, ostudzić, dodać pokruszony wcześniej ser feta i migdały (mogą być świeże, bądź uprażone na patelni).
  • Przygotować sos: jogurt wymieszać z solą i cukrem, dodać oliwę i zmiksować.
  • Na koniec pokropić sałatkę sosem przygotowanym z jogurtu i posypać świeżo zmielonym pieprzem.