Quinoa: sałatka z komosy ryżowej z suszonymi pomidorami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Quinoa, czyli komosa ryżowa, to ziarno, które ostatnio robi zawrotną karierę - z powodu swoich właściwości. Można je jeśc na ciepło - zamiast kaszy lub ryżu. Quinoa może też być doskonałym składnikiem sałatek - na przykład podawana z suszonymi pomidorami.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka quinoi,
- kilka suszonych pomidorów w zalewie,
- kilka ząbków czosnku,
- szklanka zielonego groszku,
- garść ziaren słonecznika,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- gałązka rozmarynu,
- oliwa,
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ząbki czosnku posolić, polać oliwą i piec w piekarniku przez 30 minut.
- Quinoę opłukać i gotować w 2 szklankach wody ok. 15 minut.
- Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
- Pomidory pokroić w paseczki, upieczony czosnek w plasterki.
- Wymieszać z quinoą, dodać groszek, wymieszać, polać sokiem z cytryny zmieszanym z pokrojonym rozmarynem.