Pyszna, prosta i kolorowa sałatka z bobem
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kiedy znudzi nam się bób po prostu ugotowany i jedzony jako przekąska, warto sięgnąć po nasz przepis na pyszną, prostą, sycącą i kolorową sałatkę z bobu.
SKŁADNIKI
- 50 dag bobu
- 5 dag świeżych liści szpinaku
- 5 dag kaszy bulgur perłowej
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- pół pęczka cebuli dymki
- 1 czerwona cebula
- 5 dag sera żółtego
- 1 łyżka musztardy
- 7 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżka octu
- sól i pieprz
- pestki owocu granatu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj bulgur według zaleceń producenta umieszczonych na opakowaniu. Przestudź.
- Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie, w międzyczasie umyj dokładnie i wysusz listki szpinaku. Gdy bób będzie miękki i wystygnie, obierz go ze skórki.
- Paprykę, cebulę i dymkę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce lub szatkownicy. Do warzyw dodaj drobno pokrojony bądź starty żółty ser (wedle smaku i uznania).
- Aby zrobić sos, włóż musztardę do czystego naczynia i dodaj do niej ocet i olej. Sos polej na sałatkę przed samym podaniem. Dopraw ją do smaku pieprzem i solą. Sałatka sama w sobie jest syta, ale jeśli chcesz z niej zrobić pełny posiłek, możesz podać do niej pełnoziarniste grzanki.
- Przed podaniem posyp sałatkę pestkami owocu granatu.