Przepisy na Halloween: straszna sałatka nicejska

Monika Czerwińska-Konarska
straszna sałatka na halloween
Autor: Monika Czerwińska-Konarska Sałatka na Halloween z pająkami z czarnych oliwek  i pysznie, i strasznie
łatwy
30 min
4

Zrób sałatkę na Halloween z czarnymi pająkami! Przepis na sałatkę nicejską w halloweenowej wersji jest banalnie prosty, a efekt świetnie wpisuje się w makabreskowy klimat Halloween. Straszny wygląd popularnej sałatki nicejskiej uzyskasz bardzo prosto, wystarczy zabawić się czarnymi oliwkami... Podajemy przepis na oryginalną sałatkę z pająkami. 

SKŁADNIKI

  • opakowanie sałaty (roszponka, rukola, masłowa)
  • duża puszka tuńczyka w kawałkach, w oliwie lub sosie własnym (zachowujemy oliwę do dressingu)
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestek (ładnych i równych)
  • czerwona papryka (może być konserwowa lub grillowana)
  • 1 małe chilli - opcjonalnie
  • szalotka, drobno posiekana
  • 1 średni pomidor
  • świeży ogórek
  • 2 fileciki anchois
  • oliwa
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • bagietka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę myjemy i dokładnie suszymy (sucha jest mniej śliska).
  • Gotujemy jajka na twardo.
  • Na dnie dużego talerza układamy drobno pokrojonego pomidora i plastry ogórka, na nich rozkładamy luźno sałatę. 
  • Na środku układamy jak największe kawałki tuńczyka.
  • Obrane jajka kroimy na pół, odrobinę ścinamy białko od spodu, tak żeby połówka jajka była stabilna. Układamy na sałacie dookoła tuńczyka.
  • Dookoła tuńczyka i pomiędzy połówkami jajek układamy drobno posiekaną paprykę i szalotkę (opcjonalnie chilli)
  • Kroimy oliwki wzdłuż, na równe połówki, układamy na żółtkach jajek. Część układamy jako korpusy pająków, część kroimy na cieniutkie paseczki i układamy z nich odnóża.
  • Z filecików anchois, miodu, musztardy, 2-3 drobniutko posiekanych plasterków z ząbka czosnku, soku z cytryny i oliwy z zalewy tuńczyka przygotowujemy dressing do sałaty nicejskiej.
  • Tak ułożoną straszną sałatę nicejską  oprószamy pieprzem, solimy i delikatnie polewamy dressingiem.
Monika Czerwińska-Konarska