Przepisy na Halloween: straszna sałatka nicejska
2021-11-04
łatwy
30 min
4
Zrób sałatkę na Halloween z czarnymi pająkami! Przepis na sałatkę nicejską w halloweenowej wersji jest banalnie prosty, a efekt świetnie wpisuje się w makabreskowy klimat Halloween. Straszny wygląd popularnej sałatki nicejskiej uzyskasz bardzo prosto, wystarczy zabawić się czarnymi oliwkami... Podajemy przepis na oryginalną sałatkę z pająkami.
SKŁADNIKI
- opakowanie sałaty (roszponka, rukola, masłowa)
- duża puszka tuńczyka w kawałkach, w oliwie lub sosie własnym (zachowujemy oliwę do dressingu)
- 4 jaja ugotowane na twardo
- kilkanaście czarnych oliwek bez pestek (ładnych i równych)
- czerwona papryka (może być konserwowa lub grillowana)
- 1 małe chilli - opcjonalnie
- szalotka, drobno posiekana
- 1 średni pomidor
- świeży ogórek
- 2 fileciki anchois
- oliwa
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- bagietka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę myjemy i dokładnie suszymy (sucha jest mniej śliska).
- Gotujemy jajka na twardo.
- Na dnie dużego talerza układamy drobno pokrojonego pomidora i plastry ogórka, na nich rozkładamy luźno sałatę.
- Na środku układamy jak największe kawałki tuńczyka.
- Obrane jajka kroimy na pół, odrobinę ścinamy białko od spodu, tak żeby połówka jajka była stabilna. Układamy na sałacie dookoła tuńczyka.
- Dookoła tuńczyka i pomiędzy połówkami jajek układamy drobno posiekaną paprykę i szalotkę (opcjonalnie chilli)
- Kroimy oliwki wzdłuż, na równe połówki, układamy na żółtkach jajek. Część układamy jako korpusy pająków, część kroimy na cieniutkie paseczki i układamy z nich odnóża.
- Z filecików anchois, miodu, musztardy, 2-3 drobniutko posiekanych plasterków z ząbka czosnku, soku z cytryny i oliwy z zalewy tuńczyka przygotowujemy dressing do sałaty nicejskiej.
- Tak ułożoną straszną sałatę nicejską oprószamy pieprzem, solimy i delikatnie polewamy dressingiem.
Dekoracja stołu na imprezę z okazji Halloween