Przepis na sałatkę z gruszką, orzechami i serem pleśniowym
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatki nie muszą być nudne. Wystarczy dodać do nich niecodzienny składnik, by wyczarować wykwintne dzieło. Nasza sałatka z gruszką i serem pleśniowym świetnie nadaję się tak do pracy, jak i na uroczystą kolację dla dwojga z lampką czerwonego wina.
SKŁADNIKI
- 10 dag orzechów włoskich
- 4 dag sera gorgonzola
- 2 gruszki
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- 2 łyżki soku z cytryny
- opakowanie roszponki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 1 opakowanie gotowej roszponki rozłóż na dużym półmisku.
- Umytą gruszkę pokrój w cienkie plasterki i ułóż na sałacie.
- Lekko rozdrobnione orzechy połóż na gruszkę i roszponkę.
- Posyp pokruszonym serem pleśniowym.
- Oliwę z oliwek zmieszaj sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
- Wymieszaj dressing i polej nim przygotowaną sałatkę.
- Całość delikatnie wymieszaj, aby sos pokrył roszponkę.