Marchewka z czarnuszką i bryndzą: dobra sałatka na każdą okazję

Marchewka z czarnuszką i bryndzą
Autor: Shutterstock.com Pieczona marchewka z czarnuszką i bryndzą oraz sosem z octu balsamicznego
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczona marchewka jest dużo smaczniejsza od gotowanej. Pieczenie zatrzymuje wewnątrz korzeni marchwi samą słodycz i niespotykany smak. Warto połączyć upieczoną marchew z nasionami czarnuszki o ciepłym zapachu i lekko pikantnym smaku oraz kwaskowatą bryndzą. Oto sałatka dobra na każdą okazję! I nie tylko dla warzywożerców!

SKŁADNIKI

  • Na pieczoną marchew:
  • 500 g marchwi
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • Na sos do sałatki z pieczonej marchwi:
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • Oraz do podania:
  • 100 g bryndzy, twarogu owczego
  • 1 łyżeczka nasiona czarnuszki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew nie obierać, jedynie wyszorować. Osuszyć. Spryskać oliwą. Oprószyć suszonym tymiankiem.
  • Marchew piec w 200°C przez 30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na plasterki.
  • Z podanych składników zmiksować sos do sałatki.
  • Na okrągłym półmisku ułożyć plasterki marchwi. Posypać nasionami czarnuszki i suszonym tymiankiem. Następnie rozłożyć kawałeczki bryndzy. Oddzielnie podać sos do polewania sałatki na talerzu. 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Zobacz GALERIĘ: Sałatki jarzynowe - klasyczna i 13 innych, sycących i smacznych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej