Marchewka z czarnuszką i bryndzą: dobra sałatka na każdą okazję
2021-12-03
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pieczona marchewka jest dużo smaczniejsza od gotowanej. Pieczenie zatrzymuje wewnątrz korzeni marchwi samą słodycz i niespotykany smak. Warto połączyć upieczoną marchew z nasionami czarnuszki o ciepłym zapachu i lekko pikantnym smaku oraz kwaskowatą bryndzą. Oto sałatka dobra na każdą okazję! I nie tylko dla warzywożerców!
SKŁADNIKI
- Na pieczoną marchew:
- 500 g marchwi
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- Na sos do sałatki z pieczonej marchwi:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta ostrej papryki
- Oraz do podania:
- 100 g bryndzy, twarogu owczego
- 1 łyżeczka nasiona czarnuszki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew nie obierać, jedynie wyszorować. Osuszyć. Spryskać oliwą. Oprószyć suszonym tymiankiem.
- Marchew piec w 200°C przez 30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na plasterki.
- Z podanych składników zmiksować sos do sałatki.
- Na okrągłym półmisku ułożyć plasterki marchwi. Posypać nasionami czarnuszki i suszonym tymiankiem. Następnie rozłożyć kawałeczki bryndzy. Oddzielnie podać sos do polewania sałatki na talerzu.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?