Klasyczna sałatka nicejska: składniki i przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka nicejska jest bardzo smaczna, zdrowa i pożywna. Na dodatek zrobisz ją w dwa kwadranse i nakarmisz cztery osoby! Jak zrobić klasyczną sałatkę nicejską? Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 4 ziemniaki
- kilka strąków fasolki szparagowej
- główka sałaty
- 2 pomidory
- ząbek czosnku
- ½ łyżeczki soli, pieprz
- 5-6 łyżek oliwy
- jajko na twardo
- 10 czarnych oliwek
- szczypta ziół prowansalskich
- łyżeczka ostrej musztardy
- 3 łyżeczki octu winnego
- puszka anchois
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 czerwone cebule
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach wcześniejszego dnia. Następnego obrać, pokroić w plastry, przełożyć do dużej miski.
- Fasolkę umyć, ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić, pokroić na kawałki.
- Anchois osączyć z oleju. Tuńczyka podzielić na kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w plastry. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidory umyć, pokroić w plasterki.
- Wszystkie składniki włożyć do miski. Wymieszać.
- Zrobić sos: ocet połączyć z musztardą, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Dodać oliwę, ubić trzepaczką na gęsty sos. Polać sałatkę, dokładnie wymieszać.
- Przełożyć na półmiski i sałatkę dekorować ósemkami jajka i oliwkami, posypać ziołami. Podawać z grzanką i masłem czosnkowym.