Jarmuż: surówka z jarmużu z marchewką i jabłkiem [przepis]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Jarmuż to warzywo liściowe o cennych wartościach odżywczych i właściwościach zdrowotnych. Dawniej jarmuż wykorzystywano bardziej do ozdabiania półmisków niż do jedzenia. Teraz staje się coraz popularniejszy. Jarmuż można jeść na surowo - to znakomity dodatek do rozmaitych sałatek i surówek. Sprawdź, jak zrobić surówkę z jarmużu z marchewką, jabłkiem, porem oraz ogórkiem kwaszonym.
SKŁADNIKI
- 100 g (szklanka) posiekanego jarmużu
- marchewka
- jabłko
- biała część małego pora
- kwaszony ogórek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- cukier, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jarmuż umyj, osusz i pokrój na drobne kawałeczki.
- Marchew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por pokrój w krążki, a ogórek w kostkę.
- Połącz składniki, polej jogurtem doprawionym sokiem z cytryny i przyprawami.