Jarmuż: surówka z jarmużu z marchewką i jabłkiem [przepis]

2021-03-29
Agnieszka Leciejewska, dietetyk
Jarmuż: surówka z jarmużu z marchewką i jabłkiem [przepis]
Autor: Shutterstock Zielony jarmuż jest bardzo zdrowy, a staje się jeszcze zdrowszy z dodatkiem innych, czerwonych warzyw
łatwy
15 min
4

Jarmuż to warzywo liściowe o cennych wartościach odżywczych i właściwościach zdrowotnych. Dawniej jarmuż wykorzystywano bardziej do ozdabiania półmisków niż do jedzenia. Teraz staje się coraz popularniejszy. Jarmuż można jeść na surowo - to znakomity dodatek do rozmaitych sałatek i surówek. Sprawdź, jak zrobić surówkę z jarmużu z marchewką, jabłkiem, porem oraz ogórkiem kwaszonym.

SKŁADNIKI

  • 100 g (szklanka) posiekanego jarmużu
  • marchewka
  • jabłko
  • biała część małego pora
  • kwaszony ogórek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • cukier, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jarmuż umyj, osusz i pokrój na drobne kawałeczki.
  • Marchew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por pokrój w krążki, a ogórek w kostkę.
  • Połącz składniki, polej jogurtem doprawionym sokiem z cytryny i przyprawami.
Agnieszka Leciejewska, dietetyk