Jadalny kosz z kwiatami - pomysł na pyszny prezent
2021-03-29

trudny
25 min
4
Serowy koszyczek wypełniony pyszną sałatką z kwiatami to fantastyczny prezent. Czuły dowód naszej troski i miłości, który możemy razem z obdarowaną osobą zjeść. Nie ma nic bardziej cennego niż wspólny posiłek.
SKŁADNIKI
- 250 g sera żółtego Podlaskiego
- garść roszponki
- garść rukoli
- 80 g łososia wędzonego
- łyżka soku z cytryny
- garść różnego rodzaju jadalnych kwiatów
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Przygotować szklaneczkę o średnicy ok. 4 cm i ustawić ją do góry dnem.
- Na rozgrzaną patelnię wsypać cienką warstwę sera i delikatnie uformować mały placuszek.
- Gdy ser się roztopi i stworzy zwarty placek, delikatnie zdjąć go za pomocą łopatki i przenieść na szklaneczkę nieprzypieczoną stroną od dołu.
- Kiedy ser będzie jeszcze miękki, uformować z niego koszyczek zaginając brzegi placka lekko pod spód.
- Gdy koszyczek stwardnieje, delikatnie zdjąć go ze szklanki. Ułożyć w nim rukolę i roszponkę.
- Łososia pokroić w paseczki i skropić sokiem z cytryny, dodać do koszyczków.
- Całość przyprawić solą i pieprzem.
- Na wierzchu koszyczków ułożyć jadalne kwiaty.