Gruszki w chrupiącej sałacie

2021-03-29
Anna Olchowik
Gruszki w chrupiącej sałacie
Autor: thinkstockphotos.com Sałata, gruszki is er to kombinacja nie tylko smaczna, ale i  bardzo zdrowa
łatwy
25 min
4

Gruszki kojarzą Ci się wyłącznie z deserami na słodko? Czas to zmienić! Prezentujemy gruszki w chrupiącej sałacie z orzechami włoskimi i serem Roquefort. To zdrowe i umiarkowanie kaloryczne połączenie wielu niezbędnych składników odżywczych - boru, jodu, potasu, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co z tego wynika dla zdrowia? Zmniejszone ryzyko chorób serca i układu krążenia, obniżenie poziomu złego cholesterolu. Życzymy smacznego!

SKŁADNIKI

  • mała główka sałaty rzymskiej
  • pęczek rukoli
  • 3 gruszki
  • 100 g orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 100 g sera typu Roquefort
  • 6 łyżek oliwy
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę i rukolę umyj, dokładnie wysusz i rozłóż na dużym talerzu.
  • Gruszki umyj, wykrój z nich gniazda nasienne, pokrój w plasterki i rozłóż na sałacie.
  • Ser pleśniowy delikatnie rozkrusz widelcem, posyp nim gruszki.
  • Przygotuj winegret: dobrze wymieszaj sok z cytryny z miodem, oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem, i  tym sosem polej sałatkę.
  • Udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
Anna Olchowik