Gruszki w chrupiącej sałacie
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Gruszki kojarzą Ci się wyłącznie z deserami na słodko? Czas to zmienić! Prezentujemy gruszki w chrupiącej sałacie z orzechami włoskimi i serem Roquefort. To zdrowe i umiarkowanie kaloryczne połączenie wielu niezbędnych składników odżywczych - boru, jodu, potasu, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co z tego wynika dla zdrowia? Zmniejszone ryzyko chorób serca i układu krążenia, obniżenie poziomu złego cholesterolu. Życzymy smacznego!
SKŁADNIKI
- mała główka sałaty rzymskiej
- pęczek rukoli
- 3 gruszki
- 100 g orzechów włoskich grubo posiekanych
- 100 g sera typu Roquefort
- 6 łyżek oliwy
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
- szczypta suszonego tymianku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę i rukolę umyj, dokładnie wysusz i rozłóż na dużym talerzu.
- Gruszki umyj, wykrój z nich gniazda nasienne, pokrój w plasterki i rozłóż na sałacie.
- Ser pleśniowy delikatnie rozkrusz widelcem, posyp nim gruszki.
- Przygotuj winegret: dobrze wymieszaj sok z cytryny z miodem, oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem, i tym sosem polej sałatkę.
- Udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.